50 let skupine Prizma in 75 let Radia Koper: “Primorec brez radia je kot Primorska brez burje”

Vselej je lepo iz radijskih sprejemnikov slišati domači glas. Ravno bližina je tista, ki daje mediju relevantnost. Primorska je na tem področju izjemno bogata, saj glas Radia Koper odmeva že zavidljivih 75 let. Gre za medij, ki v primorske domove ne prinaša samo dnevno informativnih novic, temveč tudi primorsko glasbo. Le 25 manj kot Radio Koper jih šteje legendarna skupina Prizma, ki bo v soboto ob podpori Radia Koper v Divači odigrala koncert ob svoji okrogli obletnici.

Radio Koper danes praznuje 75. rojstni dan. Foto: Alen Radin
Radio Koper danes praznuje 75. rojstni dan. Foto: Alen Radin

KOPER > Prav danes tako Radio Koper-Capodistria praznuje 75, rojstni dan. Kaj “svoji hiši” ob jubileju želijo njeni glasovi? “Dobri smo, 75 jih že štejemo. Stojimo na ramenih velikanov in nosimo veliko odgovornost, da Primorkam in Primorcem še naprej omogočamo poslušanje kvalitetnega javnega radia,” pravi urednik dnevnega programa Blaž Maljevac. Radiu Koper želi, da bi bil še naprej sestavni del primorskega medijskega prostora, kljub nemirnim časom, v katerih so nekateri celo tako drzni, da si upajo pod vprašaj postaviti njegov obstoj, še dodaja Maljevac. “Primorec brez radia je kot Primorska brez burje: kdo bo potem razpihal primorske vsebine po naši regiji? Radio Koper je vEter Primorske,” še ocenjuje Maljevac.

Radiu Koper si se na Primorskem težko izognil

Da se je na Primorskem težko izogniti Radiu Koper pa meni spiker Boštjan Simčič iz novogoriškega studia. “Radijski glasovi so brneli iz vsake hiše, delavnice, garaže in že kot otrok sem hitro začutil, da je Radio Koper res pravi primorski radio,” nam je zaupal.

Prvič zazveneli na predvečer dneva mladosti

Radio Koper se je prvič oglasil 24. maja 1949 kot Radio jugoslovanske cone Trsta. Redno oddajanje je steklo dan kasneje. Lastilo si ga je podjetje D.D. Radiofonia S.A., ki ga je ustanovila jugoslovanska vojaška uprava Cone B Svobodnega tržaškega ozemlja. Po ukinitvi slednjega se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana in se preimenoval v Radio Koper ter kasneje v Radio Koper-Capodistria. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila in dobila vsak svojo oddajniško mrežo. Leta 1980 je začel delovati studio v Novi Gorici, leta 1992 pa je bil slovenski program razširjen v lastni celodnevni program.

Ker je, kot pravi, že v drugi polovici svojega življenja, lahko mirno reče, da je Radio Koper radio njegove mladosti. “75 let je dosežek, ki priča o kakovosti, vztrajnosti in ljubezni do dela, ki ga opravljamo in zato v naslednjih letih želim Radiu Koper samo to, da bi še naprej vzgajal tako dobre, hvaležne in zveste poslušalke ter poslušalce,” še dodaja Simčič.

Z Radiem Koper imamo močne vezi stkane tudi v uredništvu Primorskih novic. Z napisom “Ostanimo povezani” so se nam pred dobrim letom poklonili ob selitvi iz Ulice OF. Foto: Radio Koper

Boštjan Simčič

radijski voditelj

“75 let je dosežek, ki priča o kakovosti, vztrajnosti in ljubezni do dela, ki ga opravljamo.”

Svojo skrb za prihodnost Radia Koper pa je izrazila nekdanja urednica kulturnega programa Neva Zajc. “Radiu Koper želim, da bi ohranil vpliv in veljavo, ki jo je imel nekoč. Želim mu, da bi mu čim manj rezali peruti in jemali možnosti za dobro delo,” nam je zaupala častna občanka Mestne občine Koper in dodala, da si želi, da bi centrala imela do radia in tega prostora bolj razumevajoč in upoštevajoč odnos. “Radiu želim predvsem, da bi ohranil tako dobre in zveste poslušalce, kot jih je vedno imel.”

Praznovali bodo skupaj s Prizmo

Pred petimi desetletji pa je na odrske deske prvič stopila skupina Prizma. 25. maja 1974 so Igor Kos, Ladi Mljač, Franci Čelhar in Vili Bertok - slednjega je kmalu nadomestil Danilo Kocjančič - nastopili v Divači in s tem začeli svoj dolgoletni pohod po glasbenih festivalih in drugih odrih.

Svoj 50. rojstni dan bo jutri s koncertom v Divači obeležila tudi (osvežena) skupina Prizma. Foto: Jaka Jeraša

Sledila so odmevna sodelovanja na številnih festivalih, kot so Slovenska popevka, Pop delavnica, Vesela jesen, Dnevi slovenske zabavne glasbe, Opatijski festival, Zagreb fest, MMS in še bi lahko naštevali. Na teh festivalih so prejeli vrsto prvih in ostalih nagrad, sodelovali so na televizijskih snemanjih raznih oddaj, polnili naslovnice tiskanih medijev, izdali dva albuma, eno kaseto in tri male plošče. Skladbe sta v tem času prispevala Danilo in Franci, pomemben je bil tudi prispevek zunanjega sodelavca Draga Misleja Mefa, ki je prispeval večino besedil. Iz vseh mogočih nosilcev zvoka so tako zazvenele ponarodele Dobrodošli, Pogum, Tujca, Senca, Zate in še številne druge.

Ker letos mineva 50 let od nastanka skupine, so se fantje odločili, da obletnico obeležijo z nizom koncertov po Sloveniji in zamejstvu v okrepljeni zasedbi. Prizmi sta se pridružila še bobnar Bogdan Turnšek-Poly in basist Giovanni Toffoloni. Fantje so sicer v prvi polovici aprila že predpremierno nastopili v Blunoutu v Domžalah, premiero pa bodo pred primorsko publiko nastopili na dan mladosti, 25. maja, na borjaču Škrateljnove domačije v Divači pod pokroviteljstvom radia in televizije TV Koper-Capodistria.


Najbolj brano