Predatorji, stavka, komedija in častna zlata palma

V francoskem Cannesu se danes začenja letošnji 77. mednarodni filmski festival. Uradno ga bo odprla komedija Le Deuxieme Acte (Drugo dejanje) francoskega režiserja Quentina Dupieuxa.

 Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

CANNES > Nad festivalom sicer kot Damoklejev meč visita grožnja stavke festivalskih delavcev ter zaenkrat še tajni seznam desetih spolnih predatorjev. Organizatorji festivala so že ustanovili ekipo za krizno upravljanje, ki naj bi odgovorila na obtožbe. Obstaja možnost, da bodo filme, ki bi bili povezani z imeni predatorjev, izločili s programa.

Skupin zaposlenih na festivalu je poleg tega za čas festivala pozvala k stavki zaradi plač in pogojev, kar same izvedbe festivala ne ogroža, bi pa lahko stavka povzročila določene odmike v samem poteku festivala. V Cannesu bodo med drugim prikazali epski Megalopolis Francisa Forda Coppole ter sago Kevina Costnerja Horizon: An American Saga. 69-letni Costner in 85-letni Coppola sta v svoja filma, ki sta bila že dlje časa predmet ugibanj, vložila veliko časa in lastnega denarja.

Na otvoritveni slovesnosti bo 74-letna Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci. V tekmovalnem programu je 22 filmov. Zmagovalec bo znan na sklepni festivalski slovesnosti 25. maja.


Najbolj brano