Poletje je čas za gledališče

Začetek poletja prinaša konec šolskega leta, ne pa tudi konca gledališke sezone. Vsaj v Kopru ne. Gledališče Koper svojo 23. sezono sicer zaključuje z izvedbo festivala Retrovizor, na katerem bodo koprski gledališčniki ponovili najuspešnejše predstave iz preteklih sezon.

V koprski Loggi so poletni program predstavili (z leve): Matej 
Sukič, dr. Lucija Čok, Ivan Loboda, Vanja Korenč in Katja Pegan.
V koprski Loggi so poletni program predstavili (z leve): Matej Sukič, dr. Lucija Čok, Ivan Loboda, Vanja Korenč in Katja Pegan. 

KOPER > Vsakdo kdaj kam zamudi. Tudi v gledališče. A gledališki vlak ne čaka tistih, ki serjejo, pravi litvanski pregovor. Za koprsko gledališče ta rek ne drži. Za “zamudnike” je tu gledališki festival Retrovizor, v sklopu katerega si bodo lahko med 3. in 14. junijem obiskovalci lahko ogledali najuspešnejše predstave preteklih sezon. Letošnji festivalski program tako ponuja predstavo Trio Gašperja Tiča, ki je nedavno doživela svojo 100. ponovitev, pa Jugoslavija, moja deželaGorana Vojnovića, Abrahmm Freestyle ComedyTadeja Toša, TutošomatoIztoka Mlakarja, kriminalni triler SiroteDennisa Kellyja in zadnjo stvaritev Gledališča Koper Moriti čuječe Karstena Dusseja.

Ni naključje, da so predstavniki Gledališča Koper program festivala predstavili ravno v zavetju koprske Loggie, saj bodo v prihodnje s kavarno okrepili sodelovanje in po predstavah letošnjega Retrovizorja prav tam priredili srečanja z igralci in drugimi ustvarjalci.

Rok Matek združil moči z Obalnim komornim orkestrom

Na novinarski konferenci so najavili tudi predvpis abonmajev za prihodnjo sezono, ki bo možen ves čas trajanja festivala Retrovizor. Abonma tudi v sezoni 2024/2025 ponuja štiri predpisane predstave (Naša familijaMarjana Nećaka, krstno uprizoritev predstave Dnevi zavrženostiElene Ferrante, Tri verzije življenjaYasmine Reza in koncert Roka Matka z Obalnim komornim orkestrom). Poleg štirih predpisanih si abonenti lahko med petimi izbirnimi predstavami (Moglierov Tartuffe,Paradiž Mattea Spiazzija, Dnevnik Ane Frank, Kar želiš, to dobiš Norma Fosterja in Zakaj sva se učilaKatarine Morano) izberejo še tri.

Razpisali bodo tudi tri otroške abonmaje, ki ponujajo nabor predstav za vrtčevske in osnovnošolske otroke. Med temi najbolj izstopa dvojezična predstava Favole al telefono/Pravljice po telefonu, s katero želijo ohraniti in poudariti pomen dvojezičnosti v našem prostoru. Za ta namen je Gledališče okrepilo sodelovanje z Znanstveno raziskovalnim središčem (ZRS) Koper.

“Vemo, da je v zadnjem času angleščina tako prevladala, da so vsi ostali jeziki zanemarjeni,” je poudarila Dr. Lucija Čok, znanstvena svetnica ZRS Koper na področju preučevanja družbenega jezikoslovja. Poudarja, da šole dandanes obupujejo nad poudarjanjem pomena dvojezičnosti. Pouk, ki je pogosto zelo suhoparen, je treba podkrepiti z novimi doživetji, je ocenjuje Čok. “To doživetje bi bilo prav to gledališče med jeziki.”

Kot obljublja, ne bodo ponudili samo dvojezičnih predstav, temveč bodo tudi učitelje opremili z ustreznim gradivom, na podlagi katerega bodo lahko učence pripravili na predstavo. “Na ZRS bomo vtise učencev po predstavah tudi analizirali in na koncu ustvarili gradiva, ki bodo dosegljiva na spletu. S spodbudami, vsebinami in odzivi bomo pripomogli k znanju italijanščine v našem prostoru, ki je tako upadlo, da se sprašujemo, če res živimo na dvojezičnem območju.”

FUGA letos s tremi strokovnimi nagradami

Da se gledališka sezona ne bo zares končala, bo že v sredini julija poskrbel študentski gledališki festival FUGA, ki ga tudi letos vodi režiser Ivan Loboda. Na festivalu si bo moč ogledati šest predstav iz prestižnih evropskih akademij.

Letošnja, peta edicija festivala prinaša dve pomembni novosti. “Povabili smo tričlansko mednarodno strokovno žirijo, ki jo sestavljajo večkrat nagrajena igralka Anja Novak, čilenski dramatik Nicolas Lange in srbska režiserka Ivana Vujić. Strokovna žirija bo ob zaključku festivala podelila tri nagrade, že tretjič pa bomo podelili nagrado občinstva,” je povedal Loboda.

Konec poletja bo rezerviran za najmlajše, ki jim Gledališče Koper posveča festival Pri svetilniku. “Od 24. avgusta bo festival postregel s predstavami iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije. Obetamo si tudi dve premieri Gledališča Koper, in sicer Naša familija in Z Igorjem po svetu: Egipt,” je povedala vodja festivala Vanja Korenč. Oba festivala bosta poleg rednega ponudila tudi pester spremljevalni program.


Najbolj brano