Pogumna in občutljiva prenova kulturne dediščine

Ob izteku 39. Piranskih dnevov arhitekture so podelili nagrado in priznanja ter odprli razstavo. Za mednarodno nagrado piranesi je bilo nominiranih 50 projektov iz enajstih evropskih držav. Žirija jo je dodelila arhitektom iz ateljeja Medprostor za nadkritje ostalin cerkve sv. Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji.

Nagrajencem je na sobotni slovesnosti med prvimi čestitala ministrica za kulturo Asta Vrečko (v sredini).  Foto: Jadran Rusjan
Nagrajencem je na sobotni slovesnosti med prvimi čestitala ministrica za kulturo Asta Vrečko (v sredini).  Foto: Jadran Rusjan

PIRAN > Kot je zapisala žirija, so arhitekti iz ateljeja Medprostor Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar, Katja Ivić in Dino Mujić v Žički kartuziji z inovativnim elementom pomične strehe, ki ustvarja novo funkcijo in reinterpretira ruševine, nakazali silhueto strehe. Tako so pokazali “pogumen in občutljiv pristop k prenovi kulturne dediščine”.

Desetčlanska mednarodna žirija, ki sta ji sopredsedovali Dominika Galandova in Miroslava Šešulkova, je podelila še dve mednarodni priznanji. Emil Jurcan iz zadruge Praksa ga je prejel za rekonstrukcijo romanskega teatra v Pulju. Arhitekta iz biroja a2o2 Žiga Ravnikar in Eva Senekovič pa sta s Klaro Bohinc in Andražem Keršičem dobila priznanje za prenovo enodružinske Hiše MM v Domžalah. Pri projektu je žirija prepoznala “spoštljiv pristop k prenovi vernakularne stanovanjske stavbe”, ki “revlitalizira staro stavbo in ustvarja moderen prostor za življenje z uporabo tradicionalnih materialov”.

Mednarodno študentsko nagrado piranesi je v konkurenci 36 projektov iz 18 arhitekturnih fakultet dobil Tetsuya Saito za idejo oblikovanja naselja brez urbanih značilnosti na območju zapuščenega rudnika v angleški pokrajini West Cumbria: “Avtor ustvari naselje na podeželju, ki nima urbanih značilnosti, in nudi stanovalcem možnosti obdelovanja zemlje.”

Glavna iztočnica letošnjih dnevov arhitekture je bila iskrenost v arhitekturi. Udeleženci so prisluhnili devetim strokovnim predavanjem. Na zaključni sobotni prireditvi s podelitvijo nagrad in odprtjem razstave v Monfortu je imela nagovor ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Projekti z natečaja bodo na razstavišču Monfort na ogled do 30. decembra, v Galeriji Hermana Pečariča pa do 20. januarja 2023.  


Najbolj brano