Pet dam “provocira” s svojimi poetikami

V Mestni galeriji Nova Gorica so v novo leto stopili z mednarodno slikarsko razstavo Five Ladies / Pet dam, pod katero se je kot kurator podpisal Brane Kovič. Svoja dela razstavljajo slikarke Sevda Chkoutova, Inma Fierro, Alexandra Roussopoulos, Lučka Šparovec in Morgan Tipping.

 Foto: Matej Vidmar
Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Razstava Five Ladies / Pet dam je nastala v sodelovanju treh slovenskih galerij - galerije Novak iz Ljubljane, galerije Kibela iz Maribora in Mestne galerije Nova Gorica.

Decembra so si ljubitelji sodobne umetnosti delno razstavo ogledali že v prestolnici in Mariboru, od 11. januarja do 1. februarja pa je celotna razstava na ogled v Novi Gorici.

Vse slikarke so povezane s Slovenijo

Izbor slikarskih del petih umetnic iz več evropskih držav je opravil kurator razstave Brane Kovič. Izbral je dela Sevde Chkoutove (1978), Bolgarke, ki živi in ustvarja v Avstriji, Španke Inme Fierro (1985), Grkinje Alexandre Roussopoulos (1969), ki živi in dela v Franciji, Slovenke Lučke Šparovec (1984) in Britanke Morgan Tipping (1982).

“Poznam njihova dela, saj so vsa na nek način povezana s Slovenijo. Tujke so namreč že ustvarjale na slikarski koloniji v Brdih, ena od njih pa je eno leto bivala v umetniški rezidenci v Škofji Loki,” je razloge za izbor prav teh petih evropskih slikark naštel kurator.

“Na umetniških šolah tako v Sloveniji kakor po svetu nasploh se izobražuje kar 65 odstotkov študentk. V stalnih zbirkah pa se zastopanost umetnic zmanjša na 5 do 10 odstotkov,” je še podkrepil svojo odločitev. Seveda je izbrane slikarke k sodelovanju povabil tudi po tem, ko se je seznanil s prostorskimi možnostmi vseh treh sodelujočih galerij.

Provokacija za občinstvo

“Delno sem se tega projekta lotil tudi kot manjše provokacije, saj sem želel občinstvu pokazati, kaj danes ustvarjajo evropske slikarke,” še dodaja Kovič.

Prav zato je za tokratno razstavo izbral skupino avtoric, ki so v svojih okoljih priznane in uspešne, a jih pri nas še ne poznamo ali pa jih bolj slabo.

“Glede na njegovo izjavo sem iz gole radovednosti preverila, kakšno je razmerje v naši umetniški zbirki. Naj vam povem, da je pri nas zastopanost avtoric glede na moške kolege 33-odstotna. In še to, v zbirki je tudi delo ene izmed tokrat izbranih umetnic, Lučke Šparovec, ki se je pri nas samostojno predstavila aprila lani,” je na odprtju razstave povedala kustosinja Mateja Poljšak Furlan.

Barvite poetike

Dela vseh petih avtoric v istem razstavnem prostoru delujejo živahno in energično, saj jih poleg različnih tehnik (akril in kolaž na platnu, svinčnik, tuš in akvarel, akril na serigrafski podlagi, akril in rapidograf na platnu, olje na platnu) odlikujejo žive barve. “Razstava skuša ponuditi vpogled v udejanjanje različnih osebnih poetik in logično razčlenjene variacije slikarskega mišljenja tako v sodobnem času kot prostoru,” je še dejala kustosinja. “Svežina idej, poglobljen razmislek o potencialih likovne govorice in njena analitična tematizacija nas soočajo z raznolikimi nagovori, ki nas pritegnejo s svojo estetsko dognanostjo, formalno inventivnostjo in širokim razponom pomenskih odtenkov,” je sklenila.

Naslednja razstava bo v Mestni galeriji Nova Gorica na ogled od 15. februarja, ko bodo odprli postavitev del sodobne slikarke Natalije Šeruga Golob.


Najbolj brano