Odprimo vsaj knjige

Drevišnja svetovna noč knjige bo v več kot 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu povezala kakih 100.000 bralk in bralcev – lanski napovedi moramo letos žal dodati “kvečjemu na spletu”. Dogodki v knjigarnah in knjižnicah žal odpadejo, ostajajo pa nam tiste najpomembnejše: knjige!

Tadej Golob: “V ozadju  zločina nove kriminalke bo sedanja kriza. 
Temu izzivu se nisem mogel upreti. Prav veliko pandemij človek  
nima priložnosti doživeti.” Foto: Andraž Gombač
Tadej Golob: “V ozadju zločina nove kriminalke bo sedanja kriza. Temu izzivu se nisem mogel upreti. Prav veliko pandemij človek nima priložnosti doživeti.” Foto: Andraž Gombač

SLOVENIJA > 23. aprila, na datum Shakespearove in Cervantesove smrti, praznujemo dan knjige in avtorskih pravic, ki ga je Unesco razglasil leta 1995, pri nas pa od leta 2014 praznujemo noč knjige. V tem tednu se običajno vrstijo sejmi, predstavitve knjig, pogovori ... Letos se zaradi izrednih razmer praznovanje seli na splet; pri nas vabijo na nocknjige.si, na mednarodni ravni pa na BookNight.net.

Odmevajo kritike z vprašanjem, zakaj je vlada dovolila ponovno odprtje trgovin s tehničnim in gradbenim materialom ter pohištvom, ne pa tudi knjigarn, knjižnic, galerij, muzejev ...

Bronja Žakelj, avtorica uspešnice Belo se pere na devetdeset: “Imam to srečo, da lahko delam od doma, da službo sploh imam, da lahko berem, pišem, da sem zdrava, da mi ničesar ne manjka, niti kvasa.” (Foto: Andraž Gombač)

Zdrava in srečna

Z literati se ne moremo družiti, sta se nam pa pred svetovnim dnevom knjige odzvala že lep čas najbolj brana avtorja pri nas.

Bronja Žakelj, avtorica s kresnikom nagrajenega avtobiografskega romana Belo se pere na devetdeset, je zaposlena na banki: “Imam to srečo, da lahko delam od doma, da službo sploh imam, da lahko berem, pišem, da me doma nihče ne sekira, da imam dve maski, da sem zdrava in da mi pravzaprav ničesar ne manjka, niti kvasa.”

Bolj kot na organiziranost življenja v svojem bunkerju pa je ponosna na branost knjige, ki jo je izdala pri Beletrini: “Še vedno je na vrhu po izposojah, prodanih je pa že več kot 14.000 izvodov. Upam, da bo kmalu še kakšen več, če bomo lahko ob ploščicah, bormašinah in cementu kupili tudi kakšno knjigo.”

Zločin med pandemijo

Tadej Golob, avtor uspešnic Jezero, Leninov park in Dolina rož, izdanih pri novomeški Gogi, te dni piše četrto kriminalko: “Nekoliko me pri tem ovira, da se ne morem dobivati z ljudmi, ki o posameznih področjih, o katerih pišem, vedo več kot jaz. Če se da, to rešim s pogovorom na daljavo, sicer pustim tisti del poglavja prazen, zapolnil ga bom, ko bo spet mogoč normalen človeški pogovor.” Namigne, da je v ozadju zločina nove kriminalke sedanja kriza: “Temu izzivu se nisem mogel upreti. Prav veliko pandemij človek v življenju nima priložnosti doživeti. Knjiga naj bi izšla jeseni, v okviru ljubljanskega knjižnega sejma. Kako bo z njim, pa ne vem.”

Njegove prve tri kriminalke so med najbolj branimi knjigami pri nas. “Domišljam si, da jih imajo ljudje radi, ker so dobro napisane, lahko pa, da se motim,” pravi Golob. “Ampak, dokler berejo, me niti ne zanima zakaj.”

Tudi njega smo pobarali o še zmeraj zaprtih knjigarnah in knjižnicah: “Od ljudi, ki so najprej pohiteli z odpravo omejitev gibanja za tiste z vikendi in kot prvi dovoljeni šport navedli golf, seveda ne gre pričakovati česa globljega. Škoda, da Jelko Kacin nima prijateljev, ki bi brali.”


Najbolj brano