Od zadnje predstave v starem gledališču do filma

V maju, ko nekatera gledališča še hitijo s pripravami na zadnje premierne uprizoritve v sezoni, druga pa že zaključujejo s predstavami za obiskovalce, nadaljujemo z nizom objav, s katerimi smo “po mesecih” poskušali odgovoriti na vprašanje, kje je bilo Gledališče Koper pred desetletjem ali dvema desetletjema in na kaj so danes v koprskem gledališču lahko ponosni. Torej, bilo je nekoč v pozni pomladi leta ...

Svetilnik Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca z gostjo Katarino Čas je 
zadnja predstava (23. maj) na odru stare gledališke dvorane. V 
spomin nanjo je po predstavi nastala fotografija s tedanjimi člani 
Gledališča. Foto: Gledališče Koper
Svetilnik Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca z gostjo Katarino Čas je zadnja predstava (23. maj) na odru stare gledališke dvorane. V spomin nanjo je po predstavi nastala fotografija s tedanjimi člani Gledališča. Foto: Gledališče Koper
2007

Komedija Andreja JelačinaAgencija za ločitve v režiji Katje Pegan na matičnem odru doživi 150. ponovitev.

2008

Mestna občina Koper prejme sklep Ministrstva za kulturo, s katerim ta zagotavlja finančno pomoč Kraljevine Norveške (preko Norveškega finančnega mehanizma) pri prenovi Gledališča Koper. S tem MOK za projekt Kulturno oživljanje Kopra dobi pol milijona evrov finančne pomoči za sicer dobre tri milijone evrov vredno naložbo prenove gledališča.

Svetilnik Jere Ivanc v režiji Jake Ivanca z gostjo Katarino Čas je zadnja predstava (23. maj) na odru stare gledališke dvorane.

Le nekaj dni pozneje se uprava, blagajna in šiviljska delavnica selijo v nekdanje prostore Rdečega križa na Vergerijevem trgu, tehnične delavnice pa v Palačo de Belli. Brezdomno gledališče sezono 2008/09 preživi na odrih in prizoriščih med Novo Gorico in Portorožem.

2011

Na pobudo Gledališča Koper tri primorska gledališča v tržaškem Slovenskem stalnem gledališču prvič podelijo primorsko gledališko nagrado tantadruj za najboljšo igralsko stvaritev, za najboljšo uprizoritev in za življenjsko delo.

2016

Ob 15-letnici Gledališča Koper prav tako na njegovo pobudo TV Koper - Capodistria v režiji Gorana Stoisavljevića posname dokumentarni film o profesionalnem gledališkem ustvarjanju v slovenski Istri Gledališče ob morju - 500 in 15 let ljubezni in gledališča, ki ga predvaja tudi Televizija Slovenija.


Najbolj brano