Nova Gorica bo bogatejša za stalni plesni ansambel

Danes se je na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica predstavilo 50 plesalcev iz 13 različnih držav sveta, ki so prišli na avdicijo za plesni ansambel v okviru projekta in multimedijskega performansa Brezmejno telo (Borderless body). Uprizorili ga bodo poleti leta 2025 v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) v solkanskem kamnolomu.

Danes se je na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova 
Gorica predstavilo 50 plesalcev iz 13 različnih držav sveta, ki so 
prišli na avdicijo za plesni ansambel v okviru projekta in multimedijskega performansa Brezmejno telo (Borderless body). Foto: Luka Carlevaris
Danes se je na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica predstavilo 50 plesalcev iz 13 različnih držav sveta, ki so prišli na avdicijo za plesni ansambel v okviru projekta in multimedijskega performansa Brezmejno telo (Borderless body). Foto: Luka Carlevaris

NOVA GORICA > “Zelo rada rastem kot plesalka in ta ekipa mi daje priložnost, da stopim iz svoje cone udobja in se preizkusim. Rada imam kombinacijo sodobnega plesnega stila ter klasičnih plesnih tehnik, kar bo velik izziv zame,” je tik pred avdicijo povedala 21-letna plesalka Corinne iz Švice.

50 plesalcev “v boju” za ples v kamnolomu

Na avdicijo se je prijavilo več kot 800 plesalcev z vsega sveta, v Novo Gorico pa sta ju domačinka Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia iz MN Dance Company nato povabila 50. Tako se bo prav kmalu izpolnila njuna dolgoletna želja, da bi v Novi Gorici imeli profesionalni plesni ansambel. S štirimi plesalci, ki jih bosta izbrala, bosta sestavila ansambel, ki bo deloval v okviru predstave Brezmejno telo 2025. Že od 1. aprila bo Nova Gorica tako prvič v zgodovini imela plesni ansambel. “Vrhunec plesnega dogajanja se bo s predstavo v solkanskem kamnolomu zgodil poleti leta 2025, do tedaj pa bomo v okviru projekta izvedli več manjših predstav, izobraževanj, plesnih filmov in drugih pripravljalnih dogodkov,” je povedala Neda Rusjan Bric, umetniška svetovalka EPK 2025.

Raziskovali bodo meje telesa in umetne inteligence

Paradni projekt programa Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica - Gorica bo tako predstava Brezmejno telo.

“Gre za plesni in multimedijski performans, ki raziskuje meje telesa in umetne inteligence, izvedli pa ga bomo v privlačnem in apokaliptičnem vzdušju solkanskega kamnoloma,” oriše Nastja Bremec Rynia. Plesalca in koreografa skupine MN Dance Company, diplomanta akademije Codarts v Rotterdamu, bosta k sodelovanju povabila tudi druge umetnike in raziskovalce, izbrane plesalce z današnje avdicije pa bosta izdala v roku tedna dni. “Imela bova kar težko nalogo z izbiro, ampak se zelo veseliva tega izziva in nato priprave plesne predstave,” je sklenil Michal Rynia.


Najbolj brano