Nick Mason, bobnar kultnih Pink Floyd, v sredo v Portorožu

V sredo se v Avditoriju Portorož obeta posebna poslastica za ljubitelje dobrega starega rocka in vrhunske psihedelične glasbe. S svetovno turnejo Set The Controls Tour in spremljevalno skupino Saucerful Of Secrets nas bo obiskal bobnar legendarnega angleškega benda Pink Floyd Nick Mason, ki je januarja letos dopolnil 80 let.

Nick Mason (v sredini) s skupino Saucerful Of Secrets
Nick Mason (v sredini) s skupino Saucerful Of Secrets  

PORTOROŽ > Resda bolj slovijo drugi pinkfloydovci, pokojni Syd Barrett ter na samostojnih poteh tako v studiu kakor na odru še zmeraj izvrstna Roger Waters in David Gilmour. A samo Nick Mason se lahko pohvali, da je bil član vseh konstelacij benda, ustanovljenega pred šestimi desetletji, in tudi edini, ki ga slišimo na vseh albumih, od prvenca The Piper at the Gates of Dawn (1967) do The Endless River (2014).

Na turneji, ki jo je začel leta 2018, ga spremlja zvezdniški bend Saucerful of Secrets. V njem igrajo in prepevajo floydovski basist Guy Pratt, kitarista Gary Kemp (Spandau Ballet) in Lee Harris (Ian Dury & The Blockheads) ter klaviaturist Dom Beken, medtem ko Mason udriha po bobnih in med skladbami z mikrofonom v roki odpira vrata v njihovo zakulisje in niza anekdote.

Na Watersovih in Gilmourjevih koncertih prednjačijo uspešnice z albumov The Dark Side of the Moon (1973), Wish You Were Here (1975) in The Wall (1979), Mason pa se raje osredotoča na prve floydovske plošče The Piper at the Gates of Dawn (1967), A Saucerful of Secrets (1968), More (1969), Atom Heart Mother (1970), Meddle (1971) in Obscured by Clouds (1972). Občinstvo po svetu že šest let v živo navdušujejo skladbe Astronomy Domine, See Emily Play, Lucifer Sam, The Scarecrow, Set the Controls for the Heart of the Sun, Fearless, The Nile Song, Atom Heart Mother, If, One of These Days in druge, tudi več kot 20 minut dolga mojstrovina Echoes.

Zadnja leta je Mason z bendom veliko nastopal po ZDA in Evropi, lansko poletje tudi v Pompejih – na prizorišču, tesno povezanem z glasbo Pink Floydov. “Ko sem pred šestimi leti spet sedel za bobne in smo s skupino ponovno začeli igrati zgodnje pesmi Pink Floyd, je bilo to zame res neverjetno,” pravi Nick Mason. “Upali smo, da se bomo lahko vrnili na še eno turnejo, zato smo naravnost vzhičeni, ko lahko rečemo - spet smo tu!”

Za portoroški koncert, ki se bo pričel ob 21. uri, je še na voljo nekaj vstopnic, naprodaj od 49 do 74 evrov.


Najbolj brano