Naj živi kraljica!

“Bila je preprosto najboljša” oziroma “she was simply the best” je stavek, ki je preplavil družbena omrežja po tem, ko je v javnosti odjeknila novica, da se je za vedno poslovila Anna Mae Bullock, vsem poznana kot kraljica rock'n'rolla Tina Turner.

Tina Turner (1939-2023) Foto: Profimedia
Tina Turner (1939-2023) Foto: Profimedia

KÜSNACHT > V minulih letih je za mavrico poletela marsikatera glasbena legenda. Odšel je Eddie Van Halen, pa Raffaella Carra, Olivia Newton John, nedavno še Lasse Wellander iz zasedbe ABBA, pa še mnoge druge bi lahko našteli. Zdaj se je poslovila še ona. Tina. Tista Tina, ki ne potrebuje priimka. Ob omembi njenega imena, najprej pomislimo na eno Tino. Na Tino, ki je več kot 50 let s svojimi pesmimi, pevskimi in plesnimi performansi razveseljevala občinstva širom sveta, na Tino Turner (1939 - 2023).

Anna Mae Bullock je odraščala v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Že zgodaj je vedela, kaj bo na domačo mizo prinašalo kruh, zato se je po srednji šoli preselila v prestolnico blues glasbe St. Louis, kjer je nastopala v okoliških gostilnah in kaj kmalu pritegnila pozornost Ikea Turnerja, kitarista in glasbenega producenta, s katerim se je poročila in zgradila svetovno glasbeno kariero. Prav na njunih plečih so zrasle uspešnice, kot so A Fool in Love, River Deep - Mountain High in Proud Mary (or. CCR, op.a.). Par se je leta 1975 ustavil celo v ljubljanski Hali Tivoli, kjer se je mudil tudi priznani istrski fotograf Jaka Jeraša. “Bilo je krasno! Flower power! Marsikdo tega danes ne more razumeti. Ni bilo nobene ograje, nihče ni pritiskal, čeprav je bila močna, udarna muzika, ni bilo gneče. Na nek način je bilo precej bolj mirno, kot je na današnjih koncertih,” se spominja Jeraša.

Tina Turner na koncertu v ljubljanski Hali Tivoli, kjer je bil tudi istrski fotograf Jaka Jeraša.

Svetovnemu uspehu navkljub so njun odnos zaznamovale zlorabe in nasilje, zato je Tina leta 1978 zapustila zakon in izdala solo prvenec Private Dancer (1984), na katerem gre slišati What's Love Got To Do With It, Better Be Good To Me in druge. Večne.

Pela je tudi z Eliso

Sledili so še štirje studijski albumi, Break Every Rule (1986), Foreign Affair (1989), Wildest Dreams (1996) in Twenty Four Seven (1999), s katerimi je Tina pod kapo spravila še štiri grammyje, si pridobila naziv “kraljica rock'n'rolla”, se vpisala v legendarno Rock'n'roll Hall of Fame in celo v Guinnessovo knjigo rekordov kot glasbenica, ki je pod oder privabila največje število ljudi. Njen nastop v Riu de Janeiru si je ogledalo kar 180.000 ljudi. V zgodovini je zapisana tudi kot ena najbolj prodajanih glasbenic vseh časov. V svoji dolgoletni karieri je mikrofone delila s številnimi zvenečimi imeni svetovne scene. Cher, Elton John, in Bryan Adams so med njimi. Pa Beyonce, John Miles, Sting, David Bowie, Rod Stewart, Keith Richards, Eros Ramazzoti, celo Antonio Banderas in Bruce Willis sta stala ob njej. Njeno glasbeno sodelovanje se je priklatilo celo v neposredno bližino Kopra. Sodelovala je namreč s Tržačanko Eliso, s katero je leta 2006 izdala skladbo Teach Me Again.

Tinino življenje so, poleg številnih uspehov, zaznamovale tudi mnoge tragedije, med katerimi velja izpostaviti tragično smrt sina Craiga, ki je leta 2018 storil samomor. Toda Tina je od vsega začetka dokazovala, da je neuničljiva. Korenina, bi lahko rekli. A nobena korenina ne živi večno. V zadnjih letih življenja se je soočala s hudimi zdravstvenimi težavami. Rak, možganska kap in nazadnje še odpoved ledvic so za vedno ugasnili luč kraljice rock'n'rolla, Tine Turner.

Zdaj, ko je ni več med nami, lahko z gotovostjo trdimo, da je v temnem in morečem onostranstvu malce več blišča in zabave. Tina, hvala za vse!


Najbolj brano