Nagrada za življenjsko delo Kamili Volčanšek

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana je sinoči v Narodni galeriji podelilo nagrade, poimenovane po slikarki Ivani Kobilca. Za življenjsko delo jo je prejela Kamila Volčanšek, za “premočrtno in inovativno produkcijo zadnjih petih let” Mateja Kavčič, priznanje za podpornike likovne in vizualne umetnosti pa intermedijski umetnik in režiser Aljoša Abrahamsberg.

 Med prepoznavnejšimi deli Kamile Volčanšek so tudi ilustracije 
Fižolčka, ogelčka in slamice, pravljice iz Saržente pri Čedadu.
Med prepoznavnejšimi deli Kamile Volčanšek so tudi ilustracije Fižolčka, ogelčka in slamice, pravljice iz Saržente pri Čedadu.  

LJUBLJANA > Slikarka in ilustratorka Kamila Volčanšek (1950) je avtorica pestrega in prepričljivega opusa, so zapisali žiranti Nadja Zgonik, Anja Jerčič Jakob, Vesna Blagotinšek, Miha Kelemina in Ištvan Išt Huzjan. Inovatorka v ilustraciji ter spretna in duhovita slikarka je ilustrirala pravljice Janko in Metka, Kralj Drozgobrad, Fižolček, ogelček in slamica, Sebični velikan in druge, prepriča pa tudi z “aktualno prakso, ki se venomer uspešno prilagaja novim sodobnim prostorskim in tematskim kontekstom”.

Žirija soglaša s predlagateljico Pavlo Jarc, direktorico Kulturnega doma Nova Gorica, da je umetnica “s prodornim in brezkompromisnim slikarskim pristopom v obravnavi tematike ženskega akta vnesla v sodobno slovensko slikarstvo nekaj povsem novega, izvirnega, svežega, drugačnega in neprimerljivega s siceršnjim likovnim dogajanjem pri nas in v svetu”.


Najbolj brano