Nagrada piranesi za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga na Ptuju

Mednarodno nagrado piranesi 2023 so prejeli arhitekti iz studia Elementarna in Koletkitva Tektonika za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami na Ptuju. Mednarodno priznanje so dobili tudi avtorji prenove Vrtca Bohinj. Nagrade in priznanja so podelili danes na 40. Piranskih dnevih arhitekture v Avditoriju Portorož.

Mednarodno nagrado piranesi 2023 so prejeli arhitekti iz studia 
Elementarna in Koletkitva Tektonika za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami na Ptuju. Foto: Miran Kambič
Mednarodno nagrado piranesi 2023 so prejeli arhitekti iz studia Elementarna in Koletkitva Tektonika za revitalizacijo Stare steklarske in Vrazovega trga s pripadajočimi ulicami na Ptuju. Foto: Miran Kambič

PORTOROŽ > Pri nagrajeni obnovi na Ptuju so sodelovali arhitekti Matevž Zalar, Ambrož Bartol, Dominik Košak, Miha Munda, Rok Staudacher, Samo Kralj iz ljubljanske Elementarne ter Darja Matjašec, Pia Kante, Katja Mali iz škofjeloškega Kolektiva Tektonika.

Žirija je poudarila, da je ponovna raba obstoječih stavb osrednjega pomena za arhitekturo, saj izkazuje spoštovanje do okolja in do zgodovinske kontinuitete. "Projekt se subtilno poveže z urbanim tkivom, ki ga ohranja z umestitvijo novega javnega programa v stare objekte. Ustvarja čudovito atmosfero, ki poetično združuje nove in stare elemente," piše v obrazložitvi.

V ožjem izboru za mednarodno nagrado Piranesi so bili še avtorji petih projektov. To so prenova rimskokatoliške cerkve v kraju Cserepvaralja na Madžarskem, horizontalni nebotičnik Bicocca Superlab v Milanu, trg Lucio Dalla z mestnim središčem Katia Bertasi v Bologni, Vinska klet Tomac v Donji Reki pri Jastrebarskem na Hrvaškem ter brv za pešce na rečni otok Štvanice v Pragi.

Avstrijski arhitekturni studio PPAG je prejel mednarodno priznanje piranesi za urbano stavbo Rivus vivere na Dunaju. Kot je zapisala žirija, je to kakovosten projekt velikega merila, ki kljub veliki gostoti stanovanj ohranja značaj mestne soseske in oblikuje intimna skupna dvorišča z različnimi nivoji zasebnosti.

Drugo mednarodno priznanje piranesi so dobili arhitekti iz družb Arrea arhitektura (Ana Jerman, Janja Šušnjar), KAL A (Sofia Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernandez-Zuniga) in AKKA (Luka Javornik, Lara Gligić) za obnovo Vrtca Bohinj. Po oceni žirije je to primer, kako s preprostim pristopom priti do odličnega rezultata. "Uživali smo v nizanju odprtih prostorov, ki se drug za drugim mehko odpirajo med stavbami. Omogočajo varno druženje in igro otrok. Lesena konstrukcija je jasna in primerno členjena. Stavbna kompozicija spominja na vas, ki otrokom daje občutek doma," je zapisala žirija.

Mednarodno študentsko priznanje piranesi 2023 sta dobila študent Matija Cepanec in mentorica Lea Pelivan za Biološki koridor reke Plitvica pri Varaždinu.

Mednarodne nagrade piranesi podeljujejo od leta 1989. Letos so nacionalni selektorji iz Avstrije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne Gore, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Srbije nominirali 53 projektov. Predstavniki arhitekturnih fakultet iz 19 evropskih držav pa so prijavili 37 študentskih projektov.

Člani žirije so bili letošnji predavatelji na Piranskih dnevih arhitekture.


Najbolj brano