Nagrada Piranesi letos za dvorano Saint Gellert v Budimpešti

Mednarodno nagrado Piranesi 2021 je prejel projekt Dvorana Saint Gellert, ki je športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint Margaret v Budimpešti na Madžarskem. Mednarodno priznanje Piranesi 2021 sta prejela projekta Lovišča v Drnovu na Češkem in Tržnica Ptuj.

Mednarodno nagrado Piranesi 2021 je prejel projekt Dvorana Saint 
Gellert, ki je športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint 
Margaret v Budimpešti na Madžarskem.
Mednarodno nagrado Piranesi 2021 je prejel projekt Dvorana Saint Gellert, ki je športna in prireditvena dvorana Gimnazije Saint Margaret v Budimpešti na Madžarskem. 

PORTOROŽ > Dvorana Saint Gellert je po navedbah žirije projekt, ki spretno uravnovesi arhitekturno rešitev programa s tiho poezijo. "Tektonska vključitev strukture, svetlobe in materiala skupaj z učinkovito strategijo oblikovanja zemljišča ponujajo prepričljivo rešitev za tipologijo športne dvorane. S pozicioniranjem velikega dela stavbe v teren in uporabo strehe za razširitev bližnjega parka se površina projekta podvoji, s čimer se oblikuje rekreacijsko območje na prostem. Lahka kovinska struktura fasade se razteza navzgor in postane zaščitna ograja v obliki črke U, ki omogoča kontinuiteto z okoliškim kontekstom," so zapisali v obrazložitvi nagrade, ki so jo podelili danes v okviru mednarodne konference Piranski arhitekturni dnevi v Portorožu.

Projekt krematorija za domače živali Lovišča po navedbah žirije v ruševine vojaške utrdbe vnese presenetljiv program, da ustvari učinek, ki te prevzame, je minljiv in prizemljen. "Čarobnost svetleče zrcalne stene se zlije s pokrajino, hkrati pa uteleša občutek onostranstva. Preprost element ustvari mistično izkušnjo, v kateri lahko lastniki hišnih ljubljenčkov najdejo uteho," so zapisali.

Žirija je podelila tudi mednarodno študentsko priznanje Piranesi 2021 za projekt RIsort na Reki na Hrvaškem. V ožji izbor so se uvrstili še trije projekti študentov, in sicer Kompleks Novi trg in Novo mesto, Filoti praznine: Rušenje in gradnja zemljišč v urbani diskontinuiteti Kerameikos-Metaxourgeio, Kerameikos-Metaxourgeio v Grčiji ter Sound Canon v Avstriji.

Pri projektu Tržnica Ptuj sofisticirani detajli v kombinaciji z jasnim arhitekturnim pristopom preoblikujejo nekdanji neartikuliran odprti prostor v živahno urbano središče z jasno identiteto. Premišljena ureditev z zamikom nivojev ustvari prostor pokrite tržnice, majhnih trgovin in različnih površin za sedenje, so navedli v obrazložitvi.

V ožji izbor so se uvrstili projekti Center za obiskovalce in kompleks za opazovanje narave Lonjskega polja na Hrvaškem, Sedež podjetja Lasvit v Novy Boru na Češkem, Poletna hiša Salamis na grškem otoku Salamis, Razgledni stolp v Bratislavi na Slovaškem in Zatočišče Gelso v Italiji.

Za nagrado Piranesi 2021 je bilo nominiranih 54 projektov, ki so jih izbrali nacionalni selektorji Avstrije, BiH, Češke, Črne gore, Grčije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške, Slovenije in Srbije, ter 37 študentskih projektov, ki so jih izbrali selektorji z 19 evropskih arhitekturnih fakultet, in sicer iz Gradca, Špitala, Dunaja, Banja Luke, Sarajeva, Splita, Zagreba, Soluna, Budimpešte, Pescare, Trsta, Podgorice, Bratislave, Ljubljane, Maribora, Beograda, Kragujevca, Novega Sada in AA London. Na razstavo Piranesi je skupaj prispelo 89 projektov, in sicer 47 projektov arhitektov in 42 projektov študentov.

Kriteriji izbora so bili premišljena umestitev v urbani ali naravni prostor, prostorska in oblikovna skladnost s kontekstom, sodobna inovativna prostorska zasnova, spoštljiv odnos do naravne in kulturne dediščine, sodobno razumevanje tradicionalnih in avtohtonih arhitekturnih elementov, inovativni detajli ter smiselna uporaba barve, materialov, teksture in svetlobe.

Vsi nagrajenci so od podjetja Rex Kralj prejeli izdelek znanega slovenskega oblikovalca Nika Kralja, glavni nagrajenec pa še stekleno skulpturo mlade slovenske arhitektke Ajde Racman, so sporočili organizatorji.


Najbolj brano