Na festivalu Sundance glavna nagrada filmu In The Summers

Veliko nagrado žirije za najboljšo ameriško produkcijo je na letošnjem filmskem festivalu Sundance prejela družinska drama In The Summers, film Sujo je prejel veliko nagrado žirije za najboljši mednarodni celovečerec. Najboljši ameriški dokumentarec je Porcelain War, najboljši mednarodni dokumentarni film norveški A New Kind of Wilderness.

Režiserka filma In The Summers Alessandra Lacorazza z zmagovalcema v kategoriji dokumentarcev Brendan Bellomo in Slava 
Leontyev (desno) Foto: Profimedia
Režiserka filma In The Summers Alessandra Lacorazza z zmagovalcema v kategoriji dokumentarcev Brendan Bellomo in Slava Leontyev (desno) Foto: Profimedia

PARK CITY Letošnji, 40. festival Sundance se je sklenil v nedeljo. Na festivalu, ki slavi neodvisno pripovedovanje filmskih zgodb, so prikazali približno 80 celovečernih filmov iz 24 držav.

Upajo, da bo “našel občinstvo, ki si ga zasluži”

Film In The Summers v režiji in po scenariju Alessandre Lacorazza pripoveduje o zapletenem odnosu med sestrama in njunim nestanovitnim očetom. Kot je v utemeljitvi med drugim zapisala žirija, se jim je “film prikradel, kot se prikradejo številni odlični filmi”, ko so “pristali v zadnjem kadru, so vedeli, da so doživeli nekaj resnično očarljivega”. Žirija je tudi izrazila upanje, da bo film “našel občinstvo, ki si ga zasluži”.

Film Sujo, ki je koprodukcija ZDA, Mehike in Francije in sta ga režirali ter prispevali scenarij Astrid Rondero in Fernanda Valadez, pripoveduje zgodbo štiriletnega dečka Suja, ki mu ubijejo očeta, strelca v kartelu. Žirija je v utemeljitvi zapisala, da gre za “osupljiv film, ki je ustvaril svoj lasten edinstven filmski besednjak - o otroštvu, ki se je rodilo ob nasilju, a ga je varoval objem žensk, neznancev in družine”.

Dokumentarni film Porcelain War v režiji Brendana Belloma in Slave Leontyeva prinaša zgodbo treh umetnikov, ki se borijo v vojni v Ukrajini. Norveški film A New Kind of Wilderness, ki ga je režirala Silje Evensmo Jacobsen, pripoveduje o družini, ki živi izolirano v gozdu in se mora po nesreči vrniti v civilizacijo.

Nagrade občinstva so prejeli ...

Nagrado občinstva za najboljšo ameriško produkcijo je prejel film Seana Wanga Didi, nagrado občinstva za najboljši ameriški dokumentarec pa film Daughters v režiji Angele Patton in Natalie Rae. Nagrado občinstva za najboljši mednarodni celovečerec je prejel film Girls Will Be Girls v režiji in po scenariju indijske filmarke Shuchi Talati, nagrado občinstva za najboljši mednarodni dokumentarec pa film Ibelin v režiji Norvežana Benjamina Reeja.


Najbolj brano