Na festivalu Glasba z vrtov sv. Frančiška nastopil Trio Auris

Minuli torek je na festivalu Glasba z vrtov sv. Frančiška, ki ga že vrsto let organizira Kulturni dom Nova Gorica, nastopil Trio Flavt Auris v sestavi Ana Černic, Doris Kodelja in Tamara Tretjak. Predstavile so se nam kot interpretke pretežno sodobne glasbe, slišali pa smo tudi krstno izvedbo zanimive skladbe italijanske skladateljice Simone Simonini.

Članice Tria Auris so tokrat nastopile v prijetnem okolju 
frančiškanskega samostana. Foto: Janko Lipovšek
Članice Tria Auris so tokrat nastopile v prijetnem okolju frančiškanskega samostana. Foto: Janko Lipovšek

NOVA GORICA > V prijetnem okolju frančiškanskega samostana se tako vsako leto s publiko soočajo predvsem izvajalci z goriškega področja ali pa izvajalci, ki nekako profesionalno ali koncertno, živijo v tem okolju. Ciklus je aboniran za promocijo umetniških moči naše regije z obeh strani meje in ima pomembno vlogo nekakšne promocijske, odskočne platforme za preboj v širši prostor. Veliko je mladih, še neuveljavljenih glasbenikov, podobo pa dopolnijo tudi mojstri, ki nemara ne potrebujejo več dodatne spodbude, se pa radi predstavijo domači publiki. Prav zadnji koncert, ki se bo zgodil 11. junija, bo nastop dveh zmagovalcev mednarodnega glasbenega tekmovanja Musica Goritiensis, ki ga pripravljajo na SCGV Emil Komel v sosednji Gorici.

Hvalevredna serija koncertov, nekakšen vmesni člen, ki ponudi možnosti manj znanim izvajalcem, je nadvse popularen, saj dvorano na Kostanjevici poslušalci vedno dobro napolnijo.

Tokrat, kot rečeno, so svojo ustvarjalnost in umetniško moč predstavile tri flavtistke, vse tudi glasbene pedagoginje in priznane poustvarjalke. Njihov spored je vsekakor zanimiv. Ponujajo namreč zvok flavt na sto in en način. Predvsem raziskujejo sodobno literaturo za ta instrument, ki je resnično 'podaljšek duše', stilno pa se ne opredeljujejo za nobeno smer. Gre jim za promocijo glasbe, ki jo same prepoznajo kot zanimivo, izvirno, kvalitetno. Tako tudi brezkompromisno posežejo po delu manj znane ameriške flavtistke in skladateljice Nicole Chamberlain (1977), ki so jo izbrskale, kot je povedala komentatorka koncerta, na omrežju Youtube. Zanimiv in odprt pristop. Glasba je tako ali tako popolnoma globalna umetnost in dosegljiva na tisoč in en način. Dotično delo je bolj eksperimentalne narave, saj vključuje tudi neobičajne zvoke, ki jih flavtist lahko producira med igranjem, išče torej pot iz klasike v nekakšno 'preparacijo', kar sicer ni nič novega, je pa vedno zanimivo prisluhniti umetniški imaginaciji, ki ne pozna omejitev.

Pozornost je vzbudila tudi krstna izvedba skladbe Svani Narciso Simone Simonini za koncertno, altovsko in basovsko flavto (kombinacija, ki jo redko lahko slišimo), podpisanemu pa je v uho najbolj 'padlo' Devet nasmehov primorskega skladatelja Bojana Glavine, ki je v kratkih krokijih, nemara nekakšnih glasbenih haikujih obdelal serijo nasmeškov, od kislega do serioznega, od zastrtega do nagajivega ...


Najbolj brano