Mladi iščejo Williama

Mladi gledališčniki Amaterskega mladinskega odra (AMO) so po motivih Shakespearovih del ter pod režijskim vodstvom mentoric Tereze Gregorič in Urše Adamič ustvarili avtorsko predstavo Šest oseb išče Williama. Premiera bo jutri ob 18. uri na malem odru SNG Nova Gorica.

 Foto: Julija Černe
Foto: Julija Černe

NOVA GORICA > Skupina AMO že 41 let deluje pod okriljem SNG Nova Gorica in igralsko nadarjenim dijakom omogoča, da pod mentorstvom gledaliških strokovnjakov razvijajo svoje talente.

“V vseh teh letih je na mladinski oder stopilo več kot 400 mladih, še veliko več pa jih je delo skupine spremljalo, kar je dokaz, da je AMO srce goriške mladine. Prav gotovo pa je mladinska skupina pod okriljem SNG Nova Gorica in s stalno finančno pomočjo novogoriške občine za zdaj še edinstvena oblika sodelovanja in odpiranja gledališča mladim tako na slovenskih kot tujih profesionalnih odrih,” pravi Tereza Gregorič, dramaturginja v SNG Nova Gorica in vodja AMO. V novogoriškem igralskem ansamblu so se uveljavili tudi nekdanji člani AMO Radoš Bolčina, Iztok Mlakar, Ana Facchini in Medea Novak, gosti Nejc Cijan Garlati in Miha Bezeljak, člani AMO pa so bili tudi režiserji Tomi Janežič, Diego de Brea, Anja Medved, Nika Melink ...

Letošnja uprizoritev Šest oseb išče Williama je avtorsko delo igralske zasedbe AMO. Sestavljajo jo Jonathan Černe, Tajda Lipicer, Jakob Šfiligoj, Nejka Berce Čeligoj, Borut Petrović in Teodora Komlenić,Tilen Oblak pa je bil mentoricama Terezi Gregorič in Urši Adamič v veliko pomoč kot asistent, dramaturg in scenarist. “Letos smo se spet popeljali v neulovljive smeri sestavljanja avtorskega projekta. Ustvarjalna energija in domišljija sta pri mladih neusahljivi, zato je to tudi izhodišče naše kreativne poti. Navdih smo iskali v Shakespearovih delih,” dodaja Tereza Gregorič.

Tokratno predstavo odprte forme - del vsebine je dorečen, skoraj polovico pa prepuščajo improvizaciji - so ustvarjali skozi intenziven proces, razdeljen na več faz. “Prva je bilo spoznavanje Shakespearovih del, pri čemer smo se osredotočili predvsem na dramska dela in sonete. V drugi fazi smo se preselili na oder, kjer smo skozi različne gledališke metode ustvarjali lastne gledališke vsebine. Oblikovali smo jih v serijo zelo raznolikih prizorov, nastali so številni scenariji, ki smo jih preoblikovali za potrebe uprizoritve,” pravi Teodora Komlenić. Zadnja faza je bil izbor sklopov in vzpostavitev forme, ki ostaja iz predstave v predstavo nepredvidljiva.

Ekipa priznava, da je nastala svojevrstna predstava, v kateri se zrcali odnos mladih do kompleksnosti Shakespearovega dela in do klasične dramatike. Like so vzeli za svoje, odnos do njih pa odpira veliko prostora za komiko. “Iz konstruktivnega kaosa luščimo dobro, ga ločujemo od balasta,” pravi Borut Petrović.


Najbolj brano