Minimalistična, a energična fuzija

Glavni elementi plesno-glasbene predstave De-set so ples, klavir in vokal. Nastala je ob desetletnici ustvarjalne poti plesalcev Nastje Bremec Rynia in Michala Rynie. Preplet giba z živo glasbo in atraktivnimi vizualnimi podobami vključuje motive iz njunih dosedanjih predstav. Glasbo v živo igra duet Silence, ki ga sestavljata vokalist Boris Benko in pianist Primož Hladnik.

Plesalca Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia v  fuziji De-set.  Foto: Giuseppe Ippolito
Plesalca Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia v fuziji De-set.  Foto: Giuseppe Ippolito

NOVA GORICA > Ambasadorja plesne kulture na severnem Primorskem - akademska plesalca Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia - sta v predstavi De-set, pod katero se podpisujeta kot avtorja koncepta, koreografa in plesalca, svoje pretekle plesne zgodbe povezala v novo konceptualno formo.

Tudi v njuni deseti plesni predstavi ostajata zvesta lastnemu plesnemu slogu, ki ga odlikujeta doslednost in močan izraz. “V fuziji motivov iz preteklih koreografij tematsko znova izstopajo odnosi med moškim in žensko na osebnem in globljem, arhetipskem nivoju,” pove dramaturginja Ana Kržišnik Blažica. “V ospredju pa je prepoznavna energija, ki napaja umetnost, ples, ljubezen. Elektrika je tu pomemben simbol,” dodaja.

Umetniški kvartet na odru

Glasbeno-plesna predstava De-set tako predstavlja deset let ustvarjanja plesnega dueta, ki je v novo produkcijo vključil deset prizorov. “Lepo se je spominjati preteklih plesnih predstav in obenem gledati naprej v prihodnost,” ob nedeljski krstni uprizoritvi pravi Nastja Bremec Rynia. “Inspiracija so bile vse najine dosedanje predstave, v katerih izhajava iz različnih mitov.”

Predstavo, ki je nastala v koprodukciji MN Dance Company in Cankarjevega doma Ljubljana ter v sodelovanju s SNG Nova Gorica, bodo v novogoriškem gledališču uprizorili še v ponedeljek in torek, 31. marca prihodnje leto v Cankarjevem domu, 9. aprila pa v Rotterdamu, kjer sta se plesalca tudi spoznala in diplomirala na tamkajšnji plesni akademiji Codarts.

Poleg njiju bosta na odru še vokalist Boris Benko in pianist Primož Hladnik, člana dueta Silence, ki tudi praznujeta jubilej, in sicer dvajseto obletnico ustvarjanja v teatru. “To bo najino prvo sodelovanje s plesalcema v živo, sicer pa sta najino glasbo že večkrat uporabila pri svojih nastopih. Tokrat bomo nastopili kot kvartet,” navdušenja nad skupim ustvarjanjem ne skriva Boris Benko. “Plesalca sta najina plesna inkarnacija. Če bi midva plesala, bi to počela na enak način,” dodaja in priznava, da ju ples zelo navdihuje.

Boris Benko, Primož Hladnik, Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia in Ana Kržišnik Blažica (z leve) so ustvarili enourno plesno-glasbeno fuzijo desetletne retrospektive plesnega dueta.

Najprej je bila glasba

Da je tokrat izkušnja toliko pristnejša, saj plešeta na glasbo v živo, sta zatrdila oba plesna umetnika, ki sta obenem navdušena, da si delita oder s Hladnikom in Benkom, ki ju občudujeta že dolgo. “... in ki imata kot igralca v predstavi tudi svoj dramski vložek,” o glasbenikih pripomni dramaturginja in pojasni, da so skupaj ustvarili minimalistično, a energično predstavo, v kateri kraljujejo ples, klavir in vokal.

“Sinergija na odru - in to brez govora - je posebno doživetje,” pa sklene Primož Hladnik. In še pojasni, da je prva nastala njuna glasba, nad katero sta se navdušila plesalca. “Na odru pa je vedno še dovolj prostora za improvizacijo, saj gre za živo stvar, zato je izziv za vse,” pogled v De-set zaokroži Michal Rynia.


Najbolj brano