Meja sneženja se dviga, bolečina privre čez oder

Januarja bo Goran Vojnović podpisal svojo prvo režijo v dramskem gledališču. Naslov predstave je Meja sneženja in bo krstna uprizoritev drame tržaškega pisatelja Marka Sosiča.

Goran Vojnović bo 30. novembra protagonist srečanja na temo večstranskih 
umetniških dosežkov, pred gledališkim debijem s predstavo Meja sneženja. Foto: Mankica Kranjec
Goran Vojnović bo 30. novembra protagonist srečanja na temo večstranskih umetniških dosežkov, pred gledališkim debijem s predstavo Meja sneženja. Foto: Mankica Kranjec

Vaje za koprodukcijo Slovenskega stalnega gledališča in Prešernovega gledališča Kranj so se začele v teh dneh v Kulturnem domu v Trstu, kjer bo predstava doživela premiero v okviru nove abonmajske sezone. Začasna tržaška “rezidenca” Gorana Vojnovića, priznanega in večkrat nagrajenega pisatelja, scenarista, kolumnista, filmskega in televizijskega režiserja, avtorja uspešnic, kot sta Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela, je ponudila priložnost za dodatni dogodek, ki ga bo Slovenski klub priredil v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem in Forumom Tomizza.

V torek, 30. novembra, ob 18. uri, se bo v Mali dvorani tržaškega Kulturnega doma Martin Lissiach z Vojnovićem pogovarjal o njegovem najnovejšem romanu Đorđić se vrača (Beletrina, 2021), filmskem in gledališkem ustvarjanju ter o načrtih. Dogodek je vključen v projekt Vračanja: čas vojne, čas miru, ki ga je v organizaciji Slovenskega kluba financirala Dežela FJK. Srečanje bo priložnost za odkrivanje vseh plasti večstranske dejavnosti umetnika, ki je o predstavi Meja sneženja napisal: “Besedilo Marka Sosiča govori o potlačenju čustev, ki slej ko prej privrejo iz nas in nas zasužnjijo. Marko je s pisanjem iz sebe in tudi iz nas, njegovih bralcev, izvabljal potlačene bolečine, a je to počel na izrazito poetičen način. V besedilu prihaja na površje zelo počasi, a ko naposled privre, se razlije čez vse, in zato se bo morala v predstavi razliti ne le po odru, marveč tudi v prostor pod njim.”

Poetična drama je zgodba o družinskih vezeh, odnosih, staranju v dobi odtujenosti in osamljenosti. Gre za lik očeta, za katerega skrbi hčerka Ida, prekarna delavka, poročena z Ervinom. Z očetom živi sin, Idin brat Ivan. Ta nekega dne domov pripelje Leilo, ki živi z mamo, s katero sta v te kraje prišli, ko je bila stara pet let. Njen prihod prinaša dodatno nelagodje v hišo, ki je že prepojena z neoprijemljivim nemirom.

V predstavi Meja sneženja bodo igrali Borut Veselko, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon in Živa Selan. Umetniško ekipo sestavljajo še dramaturginja Marinka Poštrak, scenograf Marko Juratovec, skladateljica Tamara Obrovac in kostumografka Jelena Proković.


Preberite še


Najbolj brano