Martina Vovk imenovana za direktorico Moderne galerije

Ankarančanka Martina Vovk je bila z današnjim dnem imenovana za direktorico Moderne galerije. Doslej je kustosinja in muzejska svetovalka v galeriji ustanovo od 1. junija lani vodila kot vršilka dolžnosti direktorice.

Moderna galerija Foto: Arsen Peric
Moderna galerija Foto: Arsen Peric

LJUBLJANA > Martina Vovk je doktorica znanosti, umetnostna zgodovinarka in literarna komparativistka ter kustosinja. V Moderni galeriji se je zaposlila leta 2011 na oddelku za zbirke in razstave, kjer se je posvetila proučevanju zgodovine umetnosti in pripravljanju razstav pretežno iz obdobja 20. stoletja.

V tem času je pripravila več večjih retrospektivnih in skupinskih razstav, prispevala strokovna besedila in uredila kataloge za razstave Gabrijela Stupice, Marija Preglja, Metke Krašovec, Andraža Šalamuna, Toneta Lapajneta, V.S.S.D. in Alena Ožbolta, za skupinsko slikarsko razstavo Čas brez nedolžnosti in nazadnje za razstavo feministične umetnosti Vedno voljo.

Je članica več strokovnih žirij s področja likovne in vizualne umetnosti. Je tudi komisarka za slovensko predstavitev na letošnjem umetnostnem bienalu v Benetkah, kjer s projektom Skrivnost vrta zate sodeluje Nika Špan.

Za direktorico jo je imenovala ministrica za kulturo Asta Vrečko, so sporočili z ministrstva za kulturo.


Najbolj brano