Ljubezen, država in pravica

Sanje so se začele. V četrtek zvečer pod murvo Gradnikove domačije, z dvema mladima pesnicama, z branjem poezije Mile Kačičeve, Srečka Kosovela, Alojza Gradnika in Vladimirja Majakovskega ter z glasbo. Besede so se sukale okoli morja, ljubezni, smrti, države in pravice.

Sofya-Agnessa Yakuntsova, dobitnica Župančičeve frulice      Foto: Klavdija Figelj
Sofya-Agnessa Yakuntsova, dobitnica Župančičeve frulice  Foto: Klavdija Figelj

MEDANA> Večer, ki ga je pripravila založba Sanje, sta uvedli nagrajenki Župančičeve frulice Sofya-Agnessa Yakuntsova (OŠ Danila Kumar Ljubljana), dobitnica Župančičeve frulice za najboljšega osnovnošolskega pesnika ter Katarina Gomboc iz Zavoda sv. Stanislava, Škofijske klasične gimnazije, dobitnice Župančičevega odličja za najboljšega srednješolskega pesnika.

Program festivala sanje se bo v Šmartnem začel ob 16. uri, ko bodo pripravili ustvarjalne delavnice za najmlajše. Ob 17. uri bodo ti lahko prisluhnili pravljicam, ki jih bo pripovedovala Tatjana Mavrič, pol ure kasneje pa bosta Rok Kušlan in Goran Završnik pripravila pravljično-pripovedovalski dogodek O oslih, osličkih in drugih beštijicah strokovnjaka za osle(rije). Ob 18.30 si bo moč ogledati animirani film Skrivnost iz Kellsa. Zvečer bo program namenjen odraslemu občinstvu - med drugim bodo ob 21.15 lahko prisluhnili literarno-glasbenemu dogodku, na katerem bo Carmen L. Oven skupaj z iranskim glasbenikom Behrangom Azhdarijem predstavila svoj prvenec Sprehajalka gospodovega psa. Pesnik in glasbenik Andraž Polič bo ob 22.45 v Šmartno pripeljal poezijo in glasbo Ljubljane, New Yorka in Prage, ob 23.15 pa bosta nastopila še Gorazd Lampe in Matjaž Švagelj.

Obe sta presunili zbrano občinstvo z izdelanimi nastopi in globokimi verzi.

Sofya-Agnessa Yakuntsova, so zapisali v obrazložitvi, v svojih pesmih upodablja eksotične motive, ki nas ponesejo proč iz pogosto banalnega vsakdana, in v tem je značilno romantična. Z bogatim jezikom ustvari pesniški svet kot vabljivo skrivnost. “Značilnost, ki ga v temelju zaznamuje in nas opredeljuje, pa je svoboda. Njen večni simbol je albatros.”

Pesmi Katarine Gomboc, pojasnjujejo žiranti, vidno izstopajo iz povprečja, za katerega je značilno urjenje v spretnosti kovanja rim ali tekmovanje pri izbiranju šokantne pesniške tematike ali moralistično angažirano in družbeno kritično pametovanje. “Ta ljubezensko čustvena in čutna lirika osupljivo uspešno skrbi za to, da afirmativne in natančno odmerjene podobe iz narave ne preglasijo krhke intime življenjske zgodbe, ki se plete v pesmih.” O njenih verzih so še zapisali, da v njih vse stoji na svojem mestu tako zelo stanovitno, da podobe na trenutke po moči spominjajo na Cezannova tihožitja.

Prijeten večer se je nadaljeval s stihi Mile Kačič, prve dame slovenske ljubezenske lirike, katere 100. obletnico rojstva bomo praznovali oktobra, Srečka Kosovela, vizionarskega poeta vsemirja, čigar misli so ujete v nedavno izšli udarni knjižici #Pravica, Alojza Gradnika, medanskega pesnika med moderno in ekspresionizmom in Vladimirja Majakovskega, z revolucionarnim ognjem navdahnjenega velikega ruskega pesnika. Prebirala sta jih nežna pesnica, pisateljica, pravljičarka Simona Kopinšek in igralec Gašper Jarni.

Danes se bo festival zaključil v Šmartnem, ki se je za dva dni spremenilo v pravljično vas. Agencija Jota in briška občina sta tu pripravili delavnice za otroke, lutkovne predstave, koncerte, predstavitve poezije in proze.

Danes zvečer se bo denimo med drugim predstavila tudi Brika Magda Reja, ki bo z diapozitivi še enkrat prehodila svoje Sledi v pesku.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano