Na začetku je rešitelj in varuh, nato izkorišča druge

Več kot štirideset let zapletenih odnosov z narcisi je Aleksandra Kocmut strnila v knjigo V opoju narcisa, ki jo je izdala pod psevdonimom Loti Palmer. O svoji izkušnji pesnica, pisateljica, prevajalka, lektorica govori na glas, zase in za vse, ki so se znašli v odnosu z osebo, obremenjeno z narcistično osebnostno motnjo (NOM).

Loti Palmer:       $@ V opoju narcisa  
(druga, dopolnjena izdaja), 
založba Chiara,  220 strani, 
cena 22 evrov
Loti Palmer: $@ V opoju narcisa (druga, dopolnjena izdaja), založba Chiara, 220 strani, cena 22 evrov  

Mnogi ob besedi narcizem (ali narcis) pomislijo na bajko o Narcisu, ki se je, ko je ugledal svojo lepoto v odsevu vode, zaljubil vase, in menijo, da je narcisizem prav tovrstno dojemanje sebe. “To je sicer (lahko) res. Toda egoizem, samovšečnost, (pretirana) samozavest in podobne lastnosti so le delček celotne slike, in še to le takrat, ko gre za t. i. odkrite (ekshibicionistične) narcise,” pojasnjuje avtorica knjige V opoju narcisa. Kot doda, pa se nekatere osebe z NOM predstavljajo zelo drugače: kot skromne, zadržane, požrtvovalne, na prvi pogled niso samovšečne in ne izstopajo. Takim osebam pravi Aleksandra Kocmut, ki je knjigo izdala pod psevdonimom Loti Palmer, prikriti narcisi.

Z obema vrstama narcisov je težko živeti, čeprav se to sprva ne zdi. Narcis se namreč najprej kaže kot rešitelj in varuh. Izkazuje se kot močna osebnost, ki ima v žepu vse odgovore. “Padeš na limanice kot majhen otrok, kar v nekem delu sebe v resnici še vedno si,” dodaja avtorica, ki je v knjigo vključila svoje več kot 40-letne izkušnje življenja z osebami s takšnimi lastnostmi.

Četudi jih je sprva težko prepoznati, pa se v knjigi zvrsti več lastnosti NOM, po katerih so najbolj prepoznavni in zato ustvarjajo toksične odnose, s komerkoli jih razvijejo. Ob tem avtorica še opozori, da ima večina od nas kakšno lastnost, ki je sicer tipična za narcisa, in poudarja, da nima vsakdo, pri katerem opazimo katero od narcističnih lastnosti, že kar NOM. “Nismo usposobljeni strokovnjaki, ki bi 'diagnosticirali' to in druge motnje. Odgovore iščemo zato, da bomo laže razumeli sebe in osebo, s katero smo v patološkem odnosu, ter poiskali rešitve,” zapiše.

Skozi primere avtorica opiše NOM in razkrije, da takšna oseba večinoma govori o sebi in pretirava glede svojih dosežkov ali talentov, pričakuje pohvale in občudovanje, potrebuje pozornost, občutek ima, da je boljša od drugih, ima veliko potrebo po nadzorovanju in obvladovanju drugih, mora imeti vedno prav in ne prenese nestrinjanja, ne prenese kritike, je izrazito nagnjena k (naglim) sodbam, je zavistna, ne prepozna čustev drugih in ni sposobna empatije, izkorišča druge, nikoli ne sprejme odgovornosti za svoja ravnanja in posledice, izkorišča druge ...

Zato poleg pasti, narcisove dvojne maske in metod manipulacije naniza poti, po katerih lahko izstopimo iz takega patološkega in toksičnega odnosa.


Najbolj brano