Knjige, ki jih bereš - in poslušaš

Potem ko so nazdravili našima kolesarskima šampionoma, so sobotni gostje izolskega Kulturnega umetniškega društva in Galerije Salsaverde na protivirusno usposobljeni Ljubljanski ulici živahno debatirali o muziki.

O popularni kulturi osemdesetih let, intervjuvanju glasbenikov in še marsičem so se pogovarjali   
(z leve) fotografinja Darja Šter, novinar  Gregor Bauman ter publicist, grafični oblikovalec in založnik 
Žiga Valetič.  Foto: Andraž Gombač
O popularni kulturi osemdesetih let, intervjuvanju glasbenikov in še marsičem so se pogovarjali (z leve) fotografinja Darja Šter, novinar Gregor Bauman ter publicist, grafični oblikovalec in založnik Žiga Valetič.  Foto: Andraž Gombač

IZOLA > Publicist, grafični oblikovalec in založnik Žiga Valetič je tudi v Primorju že predlani predstavil knjigi, ki ju je izdal pri svojem Grafičnem ateljeju Zenit: avtorsko 80ta: desetletje mladih in prevod Sedme republike, v kateri njegov vrstnik, žal že pokojni hrvaški glasbenik in novinar Ante Perković (1973-2017) premišljuje o jugoslovanski pop kulturi in razpadu Jugoslavije.

Letos jima je Valetič dodal še tretjo knjigo, ki je trilogijo zaokrožila v mednarodnem prostoru. Abrahamovec Gregor Bauman, zdaj novinar kulturne redakcije nacionalne televizije, je za številne časopise - zlasti za Dnevnik, pa tudi za Primorske novice - napravil ogromno intervjujev z glasbeniki najrazličnejših žanrov. Knjiga Zaodrje, po zgledu glasbenih albumov podnaslovljena Vol. 1 - Samotni lov na pionirje in inovatorje pop-rocka, prinaša izbor 60 intervjujev na 500 straneh. “Začel sem računati, koliko kilometrov sem naredil zanje, pa sem se odnehal, ko sem prišel do 120.000,” se je v Izoli nasmehnil Bauman. Na njegova vprašanja so na več koncih Evrope odgovarjali Gil Scott-Heron, Solomon Burke, Jean-Michel Jarre, basist skupine Duran Duran John Taylor, Marylin Mason, Moby in drugi, tudi Andy McCluskey iz benda Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), ki se je nedavno udeležil predstavitve knjige v Kranju.

V izolskem pogovoru, ki ga je vodil glasbenik in slikar Miha Erič iz galerije Salsaverde, je Valetič povedal, da sta ga pri Baumanu prepričala tako dramaturški lok intervjujev kakor zanimiva vprašanja, ki so plod temeljitih priprav, piko na i pa so dale fotografije Baumanove sopotnice Darje Šter.

Ko je beseda nanesla na osemdeseta leta, se je iz občinstva oglasil Goga Sedmak iz benda Zmelkoow z neizprosno oceno opevanega desetletja: “Osemdeseta so slepo črevo glasbe! In tudi če jih ne bilo, ne bi ničesar izgubili.” Kleni rokerji so mu kajpada pritegnili.


Najbolj brano