Iztekle so se ciganske Sanje v Medani

Sinoči so se iztekle štiridnevne Sanje v Medani, festival, ki ga v Goriških brdih prireja založba Sanje iz Ljubljane.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

MEDANA > V petek zvečer je po nizu neobičajnih pesniških branj v popolni temi dvorane in ciganskim napevom v kleti sledila še strašna pravljica - pred vilo Vipolže je nastopila Svetlana Makarovič, ki je lani Sanje v Medani obiskala z baladno pravljico Mesečinska struna. Tokrat je zbrane presunila z Balado o Sneguročki, leta 2012 pri Mladinski knjigi izdano zgodbo o prelepem dekletu, ki pa nikogar ne more imeti rado.

Z rusko pripovedjo navdihnjeno grozljivo pravljico je pesnica interpretirala na pamet, tokrat ob zelo posrečeni glasbeni spremljavi - z vokalom in kitaro je ruske pesmi nizal Alfred Burgstaller iz Avstrije, operni pevec, basist.

Večer je radoživo nadaljeval srbski trubaški Bojan Ristić Brass Band, večkratni zmagovalec na festivalu Guča.

Na letošnjem festivalu je nastopila še vrsta raznolikih umetnikov iz domovine in tujine, založba Sanje pa je predstavila tudi tri knjižne novosti. Rdečo nit festivala je tkal v zbirki Rak samotar izdan esej ameriškega meniha Thomasa Mertona (1915-1968) O dežju in nosorogu / Rain and the Rhinoceros, “brezčasna meditacija o samoti, ki nagovarja k razmisleku, kako ostati človek”. V zbirki Knjižnica sežganih knjig je izšel esej avstrijskega zdravnika in psihoanalitika Wilhelma Reicha (1897-1957) Prisluhni, mali človek!, v zbirki Hiša pesmi pa Želim postati terorist, tretja poslovenjena zbirka, v kateri nas nagovarja leta 1978 v Ljubljani rojen bosanskohercegovski pesnik Marko Tomaš. Več v jutrišnjem časopisu.


Najbolj brano