Izrael namignil na možnost izstopa z Evrovizije

Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji - Evropska radiodifuzna zveza (EBU) - zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč politično. Pevka Eden Golan naj bi maja v Malmöju na Švedskem nastopila s pesmijo October Rain.

Leta 2019 so tako islandski predstavniki Hatari izrazili podporo 
Palestini in dvignili veliko prahu.
Leta 2019 so tako islandski predstavniki Hatari izrazili podporo Palestini in dvignili veliko prahu.  

JERUZALEM > Po poročanju medijev naj bi pesem, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. S tem bi kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju.

"Bili so dobri otroci, prav vsak med njimi," se glasi stavek iz pesmi, je razvidno s spletne strani izraelske javne radiotelevizije KAN, kjer je pesem objavljena v celoti. Pesem se konča z besedami: "Ni več zraka za dihanje, ni prostora zame."

EBU je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila le, da je "trenutno v postopku preučevanja besedila" in da končne odločitve še ni sprejela.

"Če bo pesem iz kakršnegakoli razloga ocenjena za nesprejemljivo, ima nacionalna televizija možnost, da predlaga novo pesem ali spremenjeno besedilo," so sporočili iz EBU. KAN pa je sporočila, da se dogovarja z EBU glede nastopa na Evroviziji; rok za prijavo se sicer izteče 11. marca.

Ob tem je KAN navedla, da "ne namerava zamenjati pesmi". "Če je EBU ne bo odobrila, Izrael ne bo mogel sodelovati na tekmovanju," so dodali v četrtkovi izjavi.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo potekalo od 7. do 11. maja v Malmöju na Švedskem. Ker je Evrovizija uradno nepolitično tekmovanje, so, kot je znano, na tekmovanju prepovedane skladbe, ki bi v besedila ali sam nastop neposredno vpletale politiko.

Izrael je doslej štirikrat zmagal na tekmovanjih za pesem Evrovizije.

Pred letošnjim tekmovanjem za pesem Evrovizije so se sicer zaradi vojne v Gazi pojavili pozivi, naj EBU izključi Izrael s tega glasbenega tekmovanja, podobno, kot se je zgodilo z Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. Vendar je EBU sprejela odločitev, da Izrael lahko sodeluje na letošnjem tekmovanju.


Najbolj brano