“Greš zraven konje krast?”

Dijaki četrtega letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije so včeraj premierno predstavili še eno v nizu letošnjih odrskih uprizoritev. Tokrat so si za vsebino izbrali odlomke iz maturitetnega romana Konje krast norveškega avtorja Pera Pettersona (1952).

Mentorja pri nastajanju predstave sta bila Nataša Konc Lorenzutti in Igor Sviderski Foto: Leo Caharija
Mentorja pri nastajanju predstave sta bila Nataša Konc Lorenzutti in Igor Sviderski Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Za gledališčnike zadnjega letnika je to že druga uprizoritev letos. Po predstavi Hlapci, oskubite jastreba!, ki je premiero doživela prejšnji teden, so včeraj predstavili še gledališko-gibalno priredbo letošnjega maturitetnega romana Konje krast.

Prvo ponovitev predstave Konje krast bodo dijaki 4. letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije uprizorili danes ob 17. uri v gledališki dvorani gimnazije. Čaka jih tudi gostovanje na škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in sodelovanje na Festivalu sodobnih umetnosti mladih Transgeneracije 2013.

“Že lani smo uspešno uprizorili štiri maturitetna dramska besedila, s čimer smo pripomogli predvsem k boljšemu razumevanju vsebine za maturante,” je poudarila Nataša Konc Lorenzutti, profesorica umetnosti govora na gledališki gimnaziji. “Letos pa sem uresničila željo, ki sem jo že dolgo gojila: da bi govorno interpretacijo leposlovja preoblikovala v pravo gledališko uprizoritev.”

Ideja za predstavo se je snovalcem utrnila že spomladi, intenzivno pa so se je lotili septembra. V petih mesecih je vseh 30 dijakov zadnjega letnika gledališkega oddelka prisostvovalo pri nastajanju odrske uprizoritve izbranih odlomkov iz romana Konje krast, vodila pa sta jih mentorja, stalna pedagoga na umetniški gimnaziji, ki sta hkrati tudi oba gledališka profesionalca. Ob Nataši Konc Lorenzutti, ki je spremljala izbor besedil, pripravila priredbo ter govorne interpretacije, je odrski gib oblikoval plesalec in koreograf Igor Sviderski. Dijake poučuje umetnost giba.

“Izbrala sem roman, ki je v tem šolskem letu predpisan za maturitetni esej na splošni maturi, gre pa za delo norveškega avtorja Pera Pettersona, ki ponuja poetičen in globok estetski vpogled v odnos med očetom in sinom, kar bo tudi okvirna tema maturitetnega eseja,” razlaga mentorica mladih igralcev, ki se z uprizoritvijo “kraje konj” lahko postavijo ob bok akademskim igralcem. “Izbrali smo najlepše in ključne odlomke ter jih povezali v novo celoto. Ta govori manj kronološko, bolj abstraktno, a po svoje izrazi bistvo pretresljive zgodbe.” Uprizoritev je ustvarjena kot preplet pripovedovanja in giba. Spremlja jo večinoma izvirna, nevpadljiva kitarska akustična glasba, ki jo v živo izvaja mladi kitarist Lev Fišer, dijak četrtega letnika splošnega oddelka.

Konje krast režira dijakinja Mojca Madon, ki je lani za režijo predstave Društvo starejših bratov prejela nagrado na festivalu Palio teatrale v Gorici ter na festivalu v Makedoniji. Dinamično predstavljen roman, ki je na Norveškem izšel leta 2003, zaznamujeta enostavna kostumografija in scenografija. Slednjo mestoma zapolnijo dijaki z izvirnimi koreografijami. Tako uprizorijo reko, drevesa in druge dih jemajoče scenske motive. Ti spremljajo pripovedovanje zgodbe, ki se večinoma vrti okoli Jona, “posebnega” fanta, katerega življenje je zaznamovano s tragičnimi dogodki iz otroštva.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano