Moč psa Jane Campion najboljši film po izboru režiserjev

Ameriško združenje režiserjev (Directors Guild of America) je za najboljši film letošnjega leta v soboto razglasil Moč psa (The Power of the Dog) režiserke Jane Campion. Kot šele tretja ženska je prejela to nagrado, ki je ponavadi dober pokazatelj uspeha pri oskarjih. Moč psa je včeraj osvojila tudi nagrado bafta za najboljši film.

Jane Campion ima z Močjo psa dobre možnosti za zmagoslavje na 
letošnji podelitvi oskarjev 27. marca.
Jane Campion ima z Močjo psa dobre možnosti za zmagoslavje na letošnji podelitvi oskarjev 27. marca. 

LOS ANGELES > Gre za Netflixovo adaptacijo zgodbe o toksični moškosti spolno potlačenih kavbojev.

Novozelandska režiserka je na slovesnosti v Los Angelesu izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da na podelitvah nagrad v Hollywoodu vse pogosteje slavijo ženske. "Prišle smo tako daleč in, kar je še pomembneje, nikoli ne bomo šle nazaj," je dejala.

Na nedeljski podelitvi filmskih nagrad bafta so za najboljši film razglasili vestern režiserke Jane Campion Moč psa (The Power of the Dog). Campion je prejela bafto za najboljšo režijo, medtem ko sta Will Smith in Joanna Scanlan prejela nagradi za najboljšega igralca in igralko. Znanstvenofantastični film Dune je prejel več baft. Film je bil nagrajen za posebne vizualne učinke, fotografijo, zvok, izvirno glasbo in scenografijo.

Omenjeno nagrado sta pred njo prejeli Kathryn Bigelow leta 2008 za film Bombna misija (The Hurt Locker) ter lani Chloe Zhao za Deželo nomadov (Nomadland).

Jane Campion je bila za to nagrado prvič nominirana leta 1994 s filmom Klavir (The Piano).

Nagrado za najboljšega mladega režiserja je prejela Maggie Gyllenhaal za dramo o materinstvu The Lost Daughter. Režiserka je bila doslej znana predvsem kot igralka, povedala pa je, da si je prav ob gledanju filma Klavir kot najstnica zaželela, da bi nekoč tudi sama režirala.

V zadnjih devetih letih le eden od prejemnikov glavne nagrade ameriškega združenja režiserjev ni kasneje prejel tudi oskarja za najboljšega režiserja leta. To je po navedbah fransoske tiskovne agencije AFP znak, da ima Jane Campion dobre možnosti za zmagoslavje na letošnji podelitvi oskarjev 27. marca.

Moč psa velja za favorita tudi za britansko filmsko nagrado bafta, ki jo bodo podelili nocoj v Londonu.


Najbolj brano