Fran ostal brez podpore ministrstva

Z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU so včeraj sporočili, da jih je precej poklapalo pismo, v katerem so jim z ministrstva za kulturo sporočili, da ne bodo financirali projekta promocije jezikovnega portala Fran.

Idejni oče  portala Fran je jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, ki so 
ga bralci  časopisa Delo pred nekaj dnevi  razglasili za 
osebnost leta 2017.  Foto: Andraž Gombač
Idejni oče portala Fran je jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, ki so ga bralci časopisa Delo pred nekaj dnevi razglasili za osebnost leta 2017.  Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Inštitut se je prijavil na javni razpis za (so)financiranje projektov, namenjenih promociji in uveljavljanju slovenskega jezika na področju jezikovnih virov, tehnologij in digitalizacije v letih 2018 in 2019. Jezikoslovci z inštituta poudarjajo, da so v projektni dokumentaciji podrobno pojasnili, kako in s kakšnimi akcijami bi dosegli, da bi portal Fran res postal stalnica na namizju vseh računalnikov v Sloveniji, in se zavezali, da bodo portal v roku dveh let obogatili z dvema jezikovnima priročnikoma, ki “bi se ju gotovo razveselil marsikateri uporabnik slovenskega jezika: s Sinonimnim slovarjem slovenskega jezika v digitalni obliki in vezljivostnim slovarjem (kjer je mogoče preveriti, s katerim sklonom ali predlogom se povezuje kateri glagol),” so zapisali v protestnem pismu.

Ministrstvo za kulturo je v zavrnitvi projekta med drugim zapisalo, da gre za “kakovostno vlogo z nekoliko premalo poudarjenim načinom sprejemanja povratnih informacij s strani uporabnikov”. A na inštitutu opozarjajo, da je idejni oče portala Fran jezikoslovec dr. Kozma Ahačič, ki so ga bralci časopisa Delo pred nekaj dnevi razglasili za osebnost leta 2017, “bržkone tudi zato, ker je zaslužen za spletni portal, kjer lahko vsi v vsakem trenutku brezplačno preverimo, kako se kaj piše, reče, sklanja in kaj pomeni v sodobni slovenščini, pa tudi v narečjih, zgodovini in z etimološkega vidika”. Na inštitutu še dodajajo, da je leta 2014 ustanovljeni Fran eden najboljših brezplačnih slovarskih portalov, ki ga z zavistjo pogledujejo mnogi tujci. Do danes je zabeležil že 28 milijonov poizvedb, vsak dan pa se tam pomudi približno 40.000 uporabnikov.

Jezikoslovke in jezikoslovci z inštituta se seveda zavedajo, da bodo po odločitvi ministrstva za kulturo prisiljeni iskati drug vir financiranja, obenem pa opozarjajo, da “se potem ne gre čuditi, da se inštitut kljub odličnemu delu spopada s stalnimi finančnimi težavami”.


Najbolj brano