Dobra arhitektura plemeniti

Na tradicionalnih Piranskih dnevih arhitekture, zgoščenih na jutrišnji dan, bodo na že 36. mednarodni arhitekturni konferenci premišljevali, navdahnjeni z letošnjim naslovom Arhitektura je kultura. Dogodek bodo zvečer sklenili s podelitvijo jubilejne, že 30. mednarodne arhitekturne nagrade piranesi.

Piranski dnevi arhitekture bodo jutri potekali pod naslovom 
Arhitekture je kultura.  Foto: Maja Pertič Gombač
Piranski dnevi arhitekture bodo jutri potekali pod naslovom Arhitekture je kultura.  Foto: Maja Pertič Gombač

PIRAN > V Gledališču Tartini se bodo od 10. ure vrstila predavanja domačih in tujih arhitektov. Zakaj, kdaj, kako je arhitektura kultura, bodo razmišljali Aljoša Kotnjek, Matteo Bolgan, Aljoša Dekleva, Tina Gregorič, Eduard Callís, Guillem Moliner, Gernot Hertl, Žan Šabeder inNikolaj Salaj, Amir Vuk Zec, Palmar Kristmundsson,Niall McCullough in Valerie Mulvin.

Na različnih piranskih lokacijah pa že potekajo spremljevalni dogodki. Pod mentorstvom Špele Kuhar so včeraj v Mestni knjižnici otroci lahko ustvarjali na delavnici Igriva arhitektura, v Apolonijevi palači pa so odprli razstavo Kultura odprtega prostora, ki jo prireja ABAKKUM - Zavod za krajino, kulturo in umetnost.

“V današnjih časih ni nič dokončno izborjenega. Za vse se je treba znova in znova boriti. Tudi dobra arhitektura ni samoumevna, čeprav je najpomembnejši del družbene nadgradnje, ki ji pravimo kultura,” v spremnem zapisu k letošnji konferenci razmišlja Andrej Hrausky. Arhitekt, dolgoletni direktor galerije Dessa in letošnji slovenski selektor za nagrado piranesi je prepričan, da arhitektura ni gospodarska dejavnost, usmerjena k dobičku, temveč družbo plemeniti in ji daje smisel. Dodaja, da dobra arhitektura ni nekaj, kar potrebujemo za preživetje, ampak za življenje samo, v njegovi najžlahtnejši obliki. “Zavedamo se pomena narave in jo ščitimo, večino časa pa bivamo v mestih, naseljih in stavbah, ki jih je ustvaril človek. Zato je pomembno, da nas umetno okolje navdihuje, podobno kot narava. Da ustvarja ambiente, atmosfero in poglede, ki bogatijo naše življenje. In dobra arhitektura to zmore,” zatrjuje Hrausky, ki bo drevi ob 18.30 v piranski mestni knjižnici imel predavanje, naslovljeno Jože Plečnik: kako ga gledati, kako ga razumeti?

Po jutrišnjih predavanjih bodo ob 18.30 v Galeriji Herman Pečarič odprli razstavo Sončna stran modernizma: turistična arhitektura na Hrvaškem in v Sloveniji, ki jo družno pripravljata Arhitekturna fakulteta Vseučilišča v Zagrebu in galerija Dessa.

Tudi letos bodo Piranske dneve arhitekture v portoroškem Monfortu sklenili z razstavo del, ki so prišla v ožji izbor za mednarodno arhitekturno nagrado piranesi. Jutri ob 20. uri jo bodo podelili že tridesetič.


Najbolj brano