Brez podpore ministrstva Glej, Maska, Mesto žensk ...

Na štiriletnem programskem razpisu kulturnega ministrstva za programe v umetnosti je brez podpore ostalo več nevladnih organizacij in društev, na kar so prvi opozorili v Gledališču Glej. Rezultati razpisa še niso objavljeni, društvo Asociacija pa podatke še zbira.

Podpore ministrstva za kulturo ni dobilo niti Gledališče Glej, kjer 
so sinoči premierno uprizorili Pisma iz ječe po motivih italijanskega filozofa in politika Antonia Gramscija.   Foto: Barbara Čeferin
Podpore ministrstva za kulturo ni dobilo niti Gledališče Glej, kjer so sinoči premierno uprizorili Pisma iz ječe po motivih italijanskega filozofa in politika Antonia Gramscija.  Foto: Barbara Čeferin

LJUBLJANA > S tem, ko ministrstvo za kulturo ni odobrilo sredstev, je pod vprašaj postavljen obstoj enega redkih uprizoritvenih prostorov za sodobno avtorsko gledališče v Sloveniji, ki je že pet desetletji življenjskega pomena predvsem za mlade ustvarjalke in ustvarjalce, so zapisali v Gleju, kjer je sinoči ljubljansko premiero doživela predstave Pisma iz ječe, koprodukcija z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta, ki jo je po motivih italijanskega marksističnega filozofa in politika Antonia Gramscija (1891-1937) režiral Juš Zidar.

Ogroženi tudi evropski projekti

“Nejasna je prihodnost mednarodnih povezav za preboj slovenskih umetnikov ter vrhunskih gledaliških dosežkov doma in v tujini, ki jih Gledališče Glej kot najstarejša neodvisna gledališka hiša v Sloveniji kontinuirano predstavlja od leta 1970. Pa tudi prihodnost treh festivalov, od tega enega mednarodnega. Delo več sto umetnikov in strokovnih sodelavcev. Prebojnega in inovativnega mladinskega programa avtorskega gledališča,” so dodali v sporočilu za javnost.

Organizacije rezultate o (ne)izbiri še prejemajo. Tudi v Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture, še zbirajo podatke, s pomočjo katerih bodo lahko podali celovito analizo. V roku dveh tednov načrtujejo novinarsko konferenco.

Predstavnica društva Polona Torkar za zdaj ocenjuje, da država od leta 2013, odkar je gospodarsko vse bolj uspešna, na kulturo in tudi na programski razpis ne gleda razvojno na način, da bi ga krepila ali namenjala dodatna sredstva. To ne velja za vsa področja, na posamičnih področjih, kakršno je uprizoritvena umetnost, pa po njenih besedah vsekakor ne razpisuje dodatnih mest in sredstev, ki bi producentom omogočala dostop do financiranja, ampak vrhunske programe, ki so takšni tudi po oceni strokovnjakov, izriva iz financiranja. Zato so ti programi med drugim ogroženi, prav tako njihovi evropski projekti, v katerih nastopajo. Naslednja možnost v okviru financiranja ministrstva pa je zanje predvsem ta, da programe v celoti predrugačijo in kandidirajo na drugih razpisih, kjer pa je na voljo sofinanciranje manjšega dela programa za precej manjša sredstva.

Na ministrstvu pripravljajo pojasnila

Ministrstvo je ravnokar podaljšalo rok za prijave na večletni projektni razpis, na katerem lahko organizacije kandidirajo zgolj z eno vlogo. “Lahko si predstavljate, da je razkorak med tem, kaj so uveljavljeni producenti delali doslej, in kaj je možno, da jim država sofinancira zdaj, ko so iz razpisa izpadli, precej velik,” še opozarja Polona Torkar.

Ministrstvo rezultatov programskega razpisa še ni objavilo, v službi za odnose z javnostmi pa so povedali, da pripravljajo pojasnila o tem, zakaj so določene organizacije izpadle. Po podatkih časnika Večer so poleg Gleja brez podpore ostali še Zavod Maska, Delak center, Zavod Emanat, Mesto žensk in Nomad Dance Academy Slovenija.  STA, AG


Najbolj brano