Borštnikov prstan Branku Šturbeju, najboljša predstava Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac

V Mariboru se je v nedeljo s podelitvijo nagrad sklenil 59. festival Borštnikovo srečanje. Borštnikov prstan si je nadel prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, za najboljšo predstavo s premiero v lanskem letu pa so bili izbrani šesturni Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča.

Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana Branko Šturbej Foto: Andrej Petelinsek
Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana Branko Šturbej Foto: Andrej Petelinsek

MARIBOR > Glavna zvezda zaključne prireditve festivala je bil tako kot vsako leto doslej prejemnik najvišjega priznanja za igralsko ustvarjalnost v Sloveniji - Borštnikovega prstana. Tokrat ga je prejel Branko Šturbej, ki od leta 1997 igralsko ustvarja v Drami SNG Ljubljana, sodeluje pa tudi v drugih slovenskih gledališčih, na neinstitucionalni sceni ter na televiziji in pri filmu.

Šturbej je ob prejemu prstana ponovil, da je ta nagrada zanj “največje priznanje, čast in spodbuda”. V zahvalnem govoru se je tudi odločno izrekel proti zasledovanju finančnega profita v gledališču. “Gledališče ustvarja drugačen profit; tke vezi med ljudmi, tke strpnost, odstira sovraštvo, drži zrcalo človeški neumnosti ter nas nenehno opozarja, kako zlahka pozabljamo na človeške vrednote,” je dejal.

Mednarodna strokovna žirija, ki je ocenjevala predstave v tekmovalnem programu, je posebej opozorila “na umetniško silovitost prispevkov ustvarjalk in ustvarjalcev mlajših generacij”, zaradi česar je bila težavna predvsem odločitev o dodelitvi Borštnikove nagrade za mladega igralca ali igralko. To so podelili Diani Kolenc za vlogo Celeste v predstavi Razpoka v produkciji Mestnega gledališča ljubljanskega. Režiser omenjene predstave Jan Krmelj je prejel nagrado za režijo.

Velika Borštnikova nagrada za najboljšo predstavo je bila dodeljena ustvarjalcem predstave Angeli v Ameriki v režiji Nine Rajić Kranjac, ki se je “monumentalnega besedila lotila z doslednim občutkom za invencijo in drznim pristopom, s katerim je uspešno povezala mnoge politične in filozofske pramene te igre ter jo obenem oblikovala v predstavo za sodobni čas”.

Za vloge v tej predstavi sta Nataša Keser in Anja Novak prejeli nagrado za igro, druga tudi za vlogo v predstavi Ljubimki, prav tako v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča. Še dve enakovredni Borštnikovi nagradi za igro sta prejela Jernej Gašperin za vlogo Noaha v predstavi Razpoka ter Borut Veselko za vlogo Jockla v predstavi Deževen dan v Gurlitschu v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Nagrada za scenografijo je šla v roke Linu Japlju za predstavo Razpoka, za kostumografijo Marini Sremac za predstavo Angeli v Ameriki, za glasbo sta jo prejela Val Fürst in Pavel Panon za predstavo Razpoka.

Nagrado za avtorski koncept in dramatizacijo je žirija dodelila Živi Bizovičar in Niku Žnidaršiču za Juriš v produkciji SLG Celje, medtem ko je posebno nagrado žirije prejela celotna ustvarjalna zasedba projekta Spolna vzgoja II.nr


Najbolj brano