Bogdan Grom bo pokopan na rodnem Krasu

Posmrtne ostanke likovnega umetnika Bogdana Groma, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek v Englewoodu v državi New Jersey, bodo po besedah njegove vdove Nine Grom pokopali prihodnjo pomlad v Trstu.

Posmrtne ostanke likovnega umetnika Bogdana Groma, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek v Englewoodu v državi New Jersey, bodo po besedah njegove vdove Nine Grom pokopali prihodnjo pomlad v Trstu Foto: Bogdangrom.Com
Posmrtne ostanke likovnega umetnika Bogdana Groma, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek v Englewoodu v državi New Jersey, bodo po besedah njegove vdove Nine Grom pokopali prihodnjo pomlad v Trstu Foto: Bogdangrom.Com

NEW YORK > V New Yorku, kjer je med drugim opremil slovensko cerkev Sv. Cirila na Manhattnu, pa mu bodo kmalu pripravili spominsko slovesnost.

Režiser Damjan Kozole je leta 2009 v Trstu in ZDA posnel dokumentarni film o Gromu, slovenski predsednik Danilo Türk pa ga je leta 2011 odlikoval za bogat ustvarjalni opus.

Grom je zadnje mesece okreval po operaciji raka na grlu

Nina Grom je povedala, da bodo umetnika upepelili, aprila prihodnje leto pa pepel pokopali v Trstu. Spominska slovesnost bo v cerkvi Sv. Cirila, ki jo je okrasil s Križevim potom ter zanjo izdelal krstni kamen, tabernakelj in druge umetnine. Grom je zadnje mesece okreval po operaciji raka na grlu, vendar je skušal ostati aktiven.

Umetnik se je rodil leta 1918 v Devinščini pri Trstu. Študiral je v Perugi, Benetkah, Rimu in Ljubljani. Po drugi svetovni vojni se je za nekaj časa preselil na Ptuj, nato pa se je do odhoda v ZDA leta 1957 vrnil v Trst. Veliko je potoval in živel v Pragi, Trstu, Zagrebu, Subotici, Ljubljani, Beogradu in na Ptuju.

Skupaj z nekaterimi tržaškimi slovenskimi umetniki je leta 1949 začel razstavljati v tržaški galeriji Scorpione, njegova dela pa so bila na ogled v vseh pomembnejših italijanskih mestih. Razstavljal je tudi v bivši Jugoslaviji, Nemčiji, Španiji, Avstriji, Švici, Sloveniji, Bolgariji, v Izraelu, na Japonskem in v ZDA.

Ob prihodu v ZDA je našel svojo nišo za preživetje v opremljanju trgovskih centrov. Z leti je postal znan, njegov kip medvedka pande je celo končal v Ovalni pisarni Bele hiše predsednika Richarda Nixona. Njegova dela je mogoče videti tudi v luteranski cerkvi sv. Petra, episkopalni cerkvi sv. Jakoba in rimskokatoliški katedrali sv. Jakoba v New Yorku.

Leta 2008 je o njegovem delu na sakralnih objektih izšla monografija Oprema sakralnih objektov v ZDA. Gromove umetnine krasijo tudi številna druga mesta v zveznih državah. Veliko slik je del prestižnih zbirk zasebnih zbirateljev, umetnikove kipe pa je mogoče videti tudi na javnih mestih. Leta 2007 je za obnovljeno slovensko veleposlaništvo v Washingtonu daroval kip z naslovom Straža, ki ga je izdelal že leta 1968.

Tudi v New Yorku je bil še vedno navezan na Kras

Tudi v ZDA je Grom ostal navezan na domači Kras in njegov dom so krasile slike, grafike, kipi ter druge umetnine z motivi Krasa. V ZDA se je zaljubil v pokrajino Nove Mehike, ki ga je spominjala na rodni kraj. Povezava je prišla do izraza leta 2009 z razstavo na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu z naslovom Od Trsta do kanjonov na jugozahodu ZDA, kamor je pogosto zahajal od leta 1980 dalje.

Zadnjo večjo razstavo v ZDA je imel leta 2011 v galeriji Martina Hicksa v kraju Closter v ameriški zvezni državi New Jersey. Razstava z naslovom Umetniška vizija v prostoru in času je poudarila umetnikovo obvladovanje široke ustvarjalne palete, od slik, kipov, risb, tapiserij do ilustracij v več kot 70 letih Gromovega delovanja.

STA


Najbolj brano