40 let glasbenega povezovanja

Letos mineva 40 let od ustanovitve Obalnega komornega orkestra, ki povezuje ljubiteljske glasbenike štirih istrskih občin. Okrogli jubilej bo orkester proslavil s ciklom koncertov, ki jih bomo lahko obiskovali skozi vse leto. Prvega prireja že v torek, 28. marca, ob 19. uri v dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru, kjer bo orkester nastopil pod taktirko dirigenta Žige Cerarja.

Obalni komorni orkester praznuje 40. obletnico delovanja.
Obalni komorni orkester praznuje 40. obletnico delovanja. 

KOPER > Obalni komorni orkester je prvič zazvenel leta 1983 in od takrat povezuje ljubiteljske glasbenike vseh štirih istrskih občin, ki so v mladosti poprijeli za violino, violo ali violončelo, kasneje pa so se posvetili drugim poklicem. Ljubezen do instrumenta in skupnega muziciranja člane orkestra povezuje že štiri desetletja in jih žene, da se redno, ob službah in drugih obveznostih, dobivajo na vajah in s skupnimi močmi kreirajo nove glasbene fuzije. V štiridesetih letih se je v orkestru izmenjalo že prek 150 članov, nekaj pa je tudi tistih, ki sodelujejo že od samih začetkov. S svojo zagnanostjo je orkester v toku svojega delovanja dosegel za ljubiteljski ansambel že kar zavidljivo umetniško raven in postal eden pomembnejših glasbenih dejavnikov kulturnega dogajanja v Istri. Spodbujal je tudi nastajanje domače ustvarjalnosti pri sodobnih skladateljih, kot so Vladimir Lovec, Aldo Kumar, Matej Bonin, Bojan Glavina, Gal Hartman, Andrej Makor in drugi.

Zazveneli tudi na zgoščenki

V 40 letih so si dirigentsko paličico izmenjali štirje stalni dirigenti: Borut Logar, Marko Vatovec, Aleksandar Spasić in Patrik Greblo. Pod njihovim vodstvom je orkester spremljal številne mlade soliste in že uveljavljene slovenske in tuje glasbenike. Orkester v zadnjem obdobju deluje projektno in svoj koncertni program sooblikuje v sodelovanju z različnimi slovenskimi dirigenti. V letošnji jubilejni sezoni se bo predstavil s ciklom koncertov pod vodstvom različnih dirigentov. Leta 1999 je luč sveta ugledal studijski prvenec z Lovčevimi in Kumarjevimi deli. Orkester, ki danes šteje 25 članov, se je posvetil tudi glasbeni dediščini svojega kraja ter izdal kompaktno ploščo ob obletnicah slavnih rojakov, Pirančana Giuseppeja Tartinija in Koprčana Antonia Tarsie.

S svojimi nastopi in koncertiranjem v domačem in širšem okolju je Obalni komorni orkester v zadnjih štirih desetletjih postal nepogrešljiv sooblikovalec glasbenega utripa. Z vizijo in željami zasedba obljublja veliko glasbenih užitkov tudi v prihodnje, saj istrske glasbenike žene še veliko načrtov. Med ostalim tudi aktivnejše povezovanje z obalnimi glasbenimi šolami ter tkanje vezi s podobnimi godalnimi sestavi iz Slovenije in tujine.

Na torkovem koncertu bodo ob spremljavi orkestra kot solistke nastopile tudi obetavne mlade glasbenice: violinistki Nika Gačnik in Marilena Lo Pinto ter violončelistka Katarina Hrvatin s koprske gimnazije ter violinistka Živa Kralj iz Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani.

Vstopnice za koncert so že na voljo v TIC Koper, na voljo pa bodo tudi uro pred pričetkom na vhodu v dvorano.


Najbolj brano