Požar pri Socerbu še ni pod nadzorom. Ogenj želijo omejiti do noči

Požar, ki se je ponoči vnel pod Socerbom, še ni pod nadzorom.Gori na približno 15 ha. Na terenu je najmanj 120 gasilcev, gasijo v petih sektorjih. V zraku je več plovil, italijanski kanader, na poti je še en kanader iz Italije, 3 slovenski helikopterji, 2 italijanska in pilatus slovenske vojske,” so sporočili iz regijskega štaba CZ za Obalno regijo.

Dim se s Socerba vali vse do Portoroža Foto: Zdravko Primožic/FPA
Dim se s Socerba vali vse do Portoroža Foto: Zdravko Primožic/FPA

SOCERB, OSP > Vodja intervencije, gasilec Jan Brodar je v izjavi za javnost povedal, da bi po optimističnem scenariju požar lahko umirili danes zvečer, ga ponoči držali pod nadzorom, jutri pa bi požar dokončno pogasili. “Mislim, da smo lahko zelo srečni, da imamo tako na našem območju, kot tudi v sosednjih državah prostovoljna gasilska društva, ki niso samo dobro opremljena in usposobljena, temveč tudi solidarna in vedno pripravljena priskočiti na pomoč,” je povedal koprski župan Aleš Bržan in se zahvalil Civilni zaščiti in Slovenski vojski, ki sta “proaktivno odreagirali in zagotovili cisterne vode”. Bržan zagotavlja, da je vooskrba slovenske Istre pod nadzorom in, da “širša javnost ni ogrožena kar se tiče prekinitev dobave vode”.

Najbolj kritično je pod Ospom

Trenutno je najbolj kritično pod vasjo Osp, kjer se gasilci trudijo ognju preprečiti, da bi preskočil cesto in se približal hišam. Nobenega od prebivalcev še niso evakuirali, nekaj turistov v nastanitvah v bližini se je zaradi dima samoiniciativno umaknilo. “Danes naj bi v vodarno prepeljali najmanj 65 cistern, število naj bi sicer se povečali, da bi lahko zagotovili dovolj pitne vode za prebivalce Istre,” so še sporočili iz štaba.

“Grozno je, kot v filmu! Še nedavno smo gledali, kako gori Kras in bili hvaležni, da smo na varnem, zdaj pa to,” nam je dejala Ksenija Vovk iz gostilne Vovk v Ospu. Potem ko so gasilci požar, ki se je vnel ponoči, spravili pod nadzor, se je z otroki dopoldne odpravila na plažo, misleč, da je nevarnost mimo, nakar je prejela očetov klic: “Pridi, spravi psa na varno, tu je vse črno.” Iz svojega domovanja pod Prebenegom, kjer se je ogenj že nevarno približeval hišam, se je z družino zatekla k staršem v središču Ospa. “Za zdaj ostajamo tu in upamo, da bo pomoč kanaderja, ki je nadavno prispel, zalegla,” nam je povedala okrog 16. ure.

V Boljuncu na italijanski strani so gostje okoli 14. ure lokala nenadoma vstali od miz in stekli na trg. “V trenutku se je nad nami dvignil velik črn dim, kar je pomenilo, da močno gori. Takoj smo vedeli, da se je požar znova razplametel,” nam je v Boljuncu povedal Igor iz Kopra.

Požarišče sega čez slovensko-italijansko mejo. Na slovenski strani je približno 100 gasilcev, vojska je dala na razpolago dva helikopterja. Italijanska stran uporablja kanader in helikopter.

V Prebenegu na italijanski strani meje so oblasti pozvale prebivalce k umiku parkiranih avtomobilov, ki so ovirali dostop gasilcem, poroča Primorski dnevnik. Po poročanju tržaškega časopisa je popoldne zagorelo tudi na treh krajih med Opčinami in mejo s Slovenijo, vendar je tam ogenj že pod nadzorom.

Po do zdaj znanih podatkih je uničil deset hektarov grmičevja na težko dostopnem terenu med Ospom v Sloveniji in Prebenegom v Italiji.


Najbolj brano