Včeraj poostren nadzor prometa: ustavili kar 531 vozil, začasno odvzeli devet vozniških dovoljenj

Številni vozniki so se v nedeljo spraševali, če se je v Istri zgodilo kaj hudega, da so na različnih lokacijah srečevali okrepljene policijske ekipe. Marsikateri voznik, ki se je v strnjeni koloni vračal proti notranjosti države, se je moral zvečer ustaviti še pri policistih. Ti so med poostrenim nadzorom preverili več kot 500 vozil in odkrili kar nekaj kršitev.

Včeraj so policisti na območju koprske policijske uprave izvedli 
poostren nadzor prometa.  Foto: Sijan  Pretnar
Včeraj so policisti na območju koprske policijske uprave izvedli poostren nadzor prometa.  Foto: Sijan Pretnar

KOPER >

S koprske policijske uprave so sporočili, da so policisti v osmih urah ustavili kar 531 vozil. Odredili so tri strokovne preglede, s katerimi so v zdravstvenih ustanovah preverili, ali vozniki vozijo pod vplivom prepovedanih drog, in začasno vzeli devet vozniških dovoljenj. Enajst voznikov je napihalo manj kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (manj kot promil), eden pa je napihal več.

Med nadzorom si je moralo šest voznikov poiskati drugi prevoz, saj so jim policisti zasegli vozila. Proti voznikom bodo spisali obdolžilne predlog; pet jih je vozilo brez veljavnega vozniškega dovoljenja, pri šestem pa je bil hitri test za prepovedane droge pozitiven na kanabis.

Eden od voznikov bi kar pobegnil

Pred eno od nadzornih točk je voznik zapeljal vzvratno in zbežal iz vozila, a so ga policisti kmalu prijeli. In ugotovili, zakaj raje ne bi odgovarjal na njihova vprašanja. Hitri test za prepovedane droge je bil pozitiven, neregistrirano vozilo je vozil brez vozniškega izpita in z registrskimi tablicami, ki so bile z drugega vozila.

Med kršitelji je izstopala italijanska voznica, ki je napihala 0,85 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka (1,79 promila), poleg tega ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja. Brez tega je za volan sedel tudi slovenski voznik, ki je napihal 0,30 miligrama (0,63 promila). Še en voznik je vozil z neveljavnim vozniškim dovoljenjem, saj ni opravil kontrolnega zdravniškega pregleda, alkotest se je ustavil pri rezultatu 0,16 miligrama. Pri hrvaškem vozniku so našli nekaj hašiša, pozitiven pa je bil tudi hitri test za droge. Po hitrem postopku zaradi prekrška je že plačal globo.

Policisti so med nadzorom preverjali tudi tehnično brezhibnost vozil in druge zadeve. Ugotovili so, da je imel italijanski motorist na motorju povsem obrabljeno zadnjo pnevmatiko. V dveh vozilih se je gnetlo preveč sopotnikov, več voznikov ni pravočasno poskrbelo za podaljšanje registracije vozil. V enem primeru je bil na tovornem vozilu nepravilno pritrjen tovor, zalotili so tudi voznika, ki je med vožnjo uporabljal mobilni telefon, v šestih primerih pa vozniki oziroma sopotniki niso uporabljali varnostnega pasu.

Že prvi kozarec je preveč

Nedeljski poostren nadzor prometa so vodili inšpektorji z generalne policijske uprave, sodelovali pa so policisti specializirane enote za nadzor prometa, koprski prometni policisti in njihovi kolegi z drugih enot koprske uprave.

“Še vedno se skoraj vsaka deseta prometna nesreča zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Že prvi kozarec alkoholne pijače vpliva na zaznavanje, zmožnost presoje in reakcijski čas voznika. Da ne bi vse življenje obžalovali enega samega trenutka nepremišljenosti, bodite odgovorni in se vožnji pod vplivom alkohola in drog odpovejte,” je v imenu koprske policijske uprave poudarila Anita Leskovec.


Najbolj brano