Policisti prijeli koprskega serijskega vlomilca

V zadnjih treh mesecih so na območju Policijske uprave (PU) Koper obravnavali povečano število vlomov v poslovne objekte, predvsem pisarne različnih podjetij, pa tudi v šole in vrtce, so povedali na današnji novinarski konferenci. Policisti so v preiskavi teh kaznivih dejanj ugotovili, da gre za istega storilca.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

KOPER > Storilec je v večini primerov z vlomilskim orodjem vlamljal v vhodna vrata, nato preiskal notranjost in ukradel vrednejše tehnične predmete (prenosne računalnike in mobilne telefone), denar in bančne kartice. Materialna škoda je znašala med 500 do 1500 evrov.

Na območju PU Koper so od leta 2017 na leto v povprečju zabeležili okoli 3600 kaznivih dejanj zoper premoženje, med katerimi so prevladovale tatvine, poškodovanja tuje stvari in velike tatvine, kamor prištevajo tudi vlome. Ti praviloma predstavljajo približno eno petino vseh kaznivih dejanj zoper premoženje. Do začetka epidemije je bilo število kaznivih dejanj zoper premoženje in vlomov v porastu, v letih 2020 in 2021 pa je bilo takih kaznivih dejanj opazno manj, kar pripisujejo omejevalnim ukrepom v povezavi z epidemijo. V letošnjem letu se število tovrstnih kaznivih dejanj ponovno povečuje. Na območju PU Koper je bilo tako v prvih devetih mesecih izvršenih 362 vlomov, kar je okoli 44 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Kljub temu je število teh kaznivih dejanj, obravnavanih na območju PU Koper, nižje kot v letih pred epidemijo.

Policisti in kriminalisti PU Koper so 28. septembra odvzeli prostost 32-letnemu moškemu z območja Kopra. Pri njem so opravili hišno preiskavo in zasegli več ukradenih predmetov. Naslednji dan so ga s kazensko ovadbo za 11 kaznivih dejanj velikih tatvin privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča Koper, ki je zoper njega odredil pripor.

Nadaljujejo tudi preiskavo preostalih kaznivih dejanj velikih tatvin. Do zdaj so uspeli potrditi, da je osumljeni izvedel še najmanj deset velikih tatvin, za katere še zbirajo dokaze. Gre za povratnika, ki je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen tako v Sloveniji kot v tujini in je tudi prestajal zaporno kazen, je povedal načelnik Policijske postaje Koper Ensad Nadarevič.


Najbolj brano