Na zahtevno gorsko turo kar z berglami

Niti dokaj sveža poškodba gležnja ni ustavila mladega Belgijca, da se v ponedeljek s svojim dekletom ne bi odpravil na zahtevno planinsko turo od Lepene proti planini Zagreben. Na turo, za katero bi dobro pripravljen planinec potreboval pet ur, sta se odpravila v športnih copatih, kratkih hlačah in majicah, on pa celo z berglami.

Belgijca z berglami sta s planine sestopila v družbi gorskih 
reševalcev.  Foto: GRS Bovec
Belgijca z berglami sta s planine sestopila v družbi gorskih reševalcev.  Foto: GRS Bovec

KRN > Vztrajala sta in vztrajala, dokler se po strmem gozdnem pobočju nista spustila navzdol in pokukala čez previs. Takrat sta se ustavila in poklicala na pomoč. Tako se je v ponedeljek 20 minut pred deveto uro zvečer začelo reševanje mladega belgijskega para.

“Nista znala povedati, kje natančno sta, sta nam pa poslala koordinate. Tudi mi smo sprva ugotavljali, kje imata avto, od kod sta krenila, no, potem pa nam je bilo jasno,” nam je začetek reševanja opisal vodja bovških gorskih reševalcev Jure Črnič. Ugotovili so, da se je mlad belgijski par z avtom pripeljal do Šunikovega vodnega gaja v Lepeni, se po poti povzpel do Krnskega jezera, nato pa nadaljeval čez Potoče na planino Zagreben.

Jure Crnič

vodja bovških gorskih reševalcev

“Nevarnost je tudi v tem, da taki planinci hodijo po poteh, ki jim jo predlagajo telefoni. Ne vem, kje operaterji pobirajo te poti, ampak tako početje je zelo nevarno.”

Odnehala šele, ko sta prišla do previsa

Tam sta zašla na strmo in neprehodno gozdno brežino, se poskušala po njej spustiti navzdol, ko sta prišla do previsa, pa sta odnehala in poklicala na pomoč. Ker je bilo že prepozno za helikopter, so jima gorski reševalci sprva po telefonu dajali navodila, kako bi pripravila bivak, da bi prenočila v hribih. “S tem sta se strinjala, poslušala naša navodila, skratka, bila sta pripravljena prenočiti gor. Rekli smo jima, da se bo treba ogreti tudi s sklecami, če bo treba,” je povedal Črnič.

Gorski reševalci so ju reševali vso noč

Ker pa so vojaški piloti z Brnika po vremenskih napovedih sklepali, da zaradi megle in nizke oblačnosti niti včeraj zjutraj ne bodo mogli leteti nad Krnom, so se bovški gorski reševalci odločili, da gredo po Belgijca ponoči. “Če bi ostala gor še celo jutro in ves dopoldan, bi bilo že nevarno,” je pojasnil Črnič.

Šest bovških gorskih reševalcev ju je našlo šele ob enih zjutraj. “Bila sta popolnoma neprimerno opremljena za tako turo. Oba sta bila v športnih copatih in kratkih hlačah, ona je imela čez kratko majico tanko jopico, on pa niti tega ne. In kar nas je najbolj presenetilo; zaradi poškodbe gležnja, ki jo je staknil še doma, se je on na turo odpravil z berglami,” se temu, kar je videl, še zdaj ne more načuditi Črnič.

Tako opremljena sta se odpravila na pot, ki je dobro pripravljen planinec ne bi opravil manj kot v petih urah. Po pripovedovanju gorskih reševalcev gre tudi za zelo zahtevno pot, saj sta zašla na nemarkirane lovske steze, po katerih niti oni ne hodijo. Mlada Belgijca sta bila hvaležna, da so ju našli, in se skupaj z gorskimi reševalci počasi začela spuščati v dolino. Pri tem sta si solidarno razdelila bergle, vsak je uporabljal le eno. “Glede na vse, sta hodila presenetljivo dobro,” je ocenil Črnič. Ob štirih zjutraj sta Belgijca v spremstvu reševalcev končno prišla do svojega avta, se jim zahvalila in odpeljala.

Hodijo po poteh, ki jim jih predlagajo telefoni

“Očitno se naša opozorila primejo domačih planincev, tujih pač ne. 20. september ni 20. avgust ali 20. julij, v hribih se temperature spustijo že krepko proti ničli. Druga nevarnost pa je, da taki planinci hodijo po poteh, ki jim jo predlagajo telefoni. Ne vem, kje operaterji pobirajo te poti, ampak tako početje je zelo nevarno. In tak predlog aplikacije na telefonu je za predrznega in (pre)pogumnega planinca dovolj, da zaide v težave, nevarnost ali celo nesrečo,” opozarja vodja bovških reševalcev Jure Črnič.


Najbolj brano