Med maratonom nadzora hitrosti policisti ujeli skoraj 900 prehitrih voznikov

Med petkovim maratonskim nadzorom hitrosti so policisti zalotili skoraj 900 prehitrih voznikov, največ jih je vozilo prehitro v naseljih. Nekaj takšnih, ki so preslišali napovedi poostrenega nadzora s točnimi lokacijami, so prestregli tudi na primorskih cestah.

Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek
Fotografija je simbolična. Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > V petkovem maratonu nadzora hitrosti so policisti hitrosti merili na 600 lokacijah po vsej državi. Skupaj so našteli 897 prekoračitev hitrosti. Največ voznikov omejitev hitrosti ni upoštevalo v naseljih (takšnih kršitev je bilo 583). Na cestah izven naselij je plin preveč pohodilo 123 voznikov, na avtocestah in hitrih cestah pa so obravnavali 191 prekoračitev hitrosti.

639 voznikom izročili plačilne naloge

Policisti so 639 voznikom izdali plačilne naloge ali pa bodo proti njim uvedli prekrškovni postopek. 146 voznikov je globo za prekršek plačalo takoj (v glavnem gre za tujce), 112 voznikov pa so zaradi manjših prekoračitev omejitev le opozorili.

Na območju novogoriške policijske uprave so med maratonom zabeležili 48 prekoračitev hitrosti, prehitrim voznikom so izročili 43 plačilnih nalogov, osem so jih opozorili.

Na cestah, ki jih nadzirajo policisti koprske uprave, so v petek največ kršitev obravnavali v naseljih (41), na hitrih in avtocestah so našteli 15 kršitev, še devet pa izven naselij. Med kršitelji je bilo tudi 22 tujcev, ki so takoj poravnali globe, devet voznikov so opozorili, 25 pa je dobilo plačilne naloge. Na avtomatskih merilnih sistemih (oziroma s stacionarnimi radarji) so zaznali 47 prehitrih voznikov, ki bodo kazni dobili po pošti.

Usodna kombinacija alkohola in hitrosti

Na policiji opozarjajo, da je neprilagojena hitrost še vedno glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč. V zadnjih letih se je približno petina nesreč zgodila prav zaradi hitrosti. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še večji - v zadnjih letih se giba okrog 37 odstotkov. Lani je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti (teh je bilo 3500), umrlo 26 ljudi.

Skrb vzbuja podatek o pijanih voznikih, ki vozijo prehitro. Vožnja pod vplivom alkohola in neprilagojena hitrost sta pogosto usodna kombinacija. Lani so zabeležili 610 prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, vzrok pa “neprilagojena hitrost” - v njih je življenje izgubilo devet ljudi.

S takšnimi oblikami nadzora želijo policisti umiriti hitrosti na naših cestah. “Vozniki lahko z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomorejo k večji prometni varnosti. Želimo si, da bi s takšno vožnjo nadaljevali tudi takrat, ko ni tovrstnih poostrenih nadzorov,” sporočajo s policije. Voznike znova pozivajo, naj vozijo previdno in prilagodijo hitrost vožnje omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti.


Najbolj brano