Maratonci ujeli 149 sprinterjev

Čeprav ne na cestah koprske ne na cestah novogoriške uprave niso ujeli nobenih posebnih rekorderjev, je bil petkov maratonski nadzor hitrosti kljub vsemu uspešen. Primorski policisti so v svoje radarje ujeli 149 prehitrih voznikov, ki se bodo morda jutri zamislili, če se izplača še naprej dirkati po cestah. Na koprskem so jih v naseljih ujeli več kot polovico, na goriškem pa manj kot tretjino.

Policisti so ustavili tudi nekatere voznike, ki bi zlahka potegnili 
krepko čez omejitev, pa so vseeno vozili po predpisih. Voznik s 
ferrarijem (na fotografiji) je bil eden med njimi. Foto: PU Nova Gorica
Policisti so ustavili tudi nekatere voznike, ki bi zlahka potegnili krepko čez omejitev, pa so vseeno vozili po predpisih. Voznik s ferrarijem (na fotografiji) je bil eden med njimi. Foto: PU Nova Gorica

PRIMORSKA > Maratonski nadzor hitrosti je potekal v petek med šesto uro zjutraj in šesto uro popoldan. Kot je običajno pri tovrstnih akcijah, je tudi tokrat policija vnaprej obvestila voznike kje in ob kateri uri bodo policisti merili hitrost. Z objavo namreč želijo delovati tudi preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, s takšno vožnjo pa nadaljevali tudi takrat, ko policisti vanje ne “streljajo” z radarjem.

Policistke in policisti so tako v petek zasedli vse glavne, regionalne in nekaj lokalnih cest, dvojni prometni policisti pa še hitro cesto od Razdrtega do Vrtojbe in avtocesto od Ravbarkomande do Kopra, Sežane in Škofij.

Več kot polovica hitrih dirjala po naseljih

Varuhi reda koprske policijske uprave so v nadzoru ujeli 103 prehitrih voznikov, od tega 56 v naselju in 47 izven naselja. Posebno hitrega rekorderja niso ujeli, sicer pa je pri lovu na rekorderje uspešnejši od policistov stacionarni radar na portalu nad avtocesto pri Dolenji vasi, ki vsak teden v svojo kamero ujame najmanj nekaj občutno prehitrih voznikov. Ti namesto s hitrostjo 130 drvijo po avtocesti tudi hitreje od 200 kilometrov na uro.

Med akcijo so v petek dopoldne v Prisojah ustavili tudi 33-letnika, ki je vozil brez vozniškega dovoljenja, slabi dve uri po akciji pa še 45-letnega voznika, ki je na avtocesti pri Kastelcu vozil z 0,41 miligrama (0,85 promila) alkohola v telesu. Prvemu so zasegli avto, drugi se je izmazal le s plačilom kazni.

S hujšim primerkom neodgovornega voznika so imeli opravka v noči na soboto v Portorožu, kjer je 35-letnik vozil brez vozniškega dovoljenja, napihal pa je 0,84 miligrama (1,75 promila) alkohola. Prislužil si je nov postopek na sodišču in ostal brez avta. V soboto zjutraj pa je brez svojega kombija ostal še 66-letni voznik, ki so ga v Kopru ujeli z 0,78 miligrama (1,62 promila) alkohola, vozil pa je v času, ko zaradi podobnega prekrška njegovo vozniško dovoljenje ni bilo veljavno.

Tretjino prehitrih tujci

Na severnoprimorskih cestah so policisti v petek ujeli v svoje radarje dobro polovico manj prehitrih voznikov kot njihovi koprski kolegi. Izmerili in ustavili so 46 prehitrih voznikov, 32 domačim “sprinterjem” izdali položnico za plačilo kazni, 14 tujcem pa “pokasirali” kazni kar na kraju. Dva kršitelja so kaznovali še zaradi klepetanja po telefonu med vožnjo, eden pa je bil sicer rahlo, pa vendar preveč pijan, da bi smel sesti za volan. Napihal je 0,38 miligrama (0,79 promila) alkohola in si prislužil kazen. Policisti so hitrosti 18 kršiteljem izmerili v naselju, 18 na hitri cesti in deset na drugih cestah izven naselij.

Prehitra vožnja je tako kot pri nas tudi v drugih evropskih državah eden glavnih dejavnikov za nastanek prometnih nesreč, še zlati tistih z najhujšimi posledicami. Policisti in drugi, ki se ukvarjajo z varnostno prometa nenehno opozarjajo, da bi z doslednim spoštovanjem omejitev hitrosti in prilagoditev vožnje razmeram na cesti ter lastnim sposobnostim lahko obvarovali marsikatero življenje, saj teža poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Če vozimo s primerno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev, dogodke in predvidimo njihov potek ter varno reagiramo, poudarjajo na policiji.


Najbolj brano