Italijanske odpadke hudodelska združba odlagala tudi na Krasu

Je Slovenija res raj za nezakonito odlaganje nevarnih odpadkov? Po poročanju italijanskih novinarjev se je pred kratkim končala mednarodna preiskava, s katero so razkrili početje hudodelske združbe, ki naj bi segalo tudi v Slovenijo. Iz Italije naj bi nezakonite odpadke tihotapili in odlagali v Sloveniji ter na Hrvaškem in Madžarskem. V preiskavi so sodelovali tudi slovenski kriminalisti.

Karabinjerji so med preiskavo odkrili najmanj 70 prevozov  odpadkov, ki so med drugim  končali tudi na Krasu. Foto: PU Koper
Karabinjerji so med preiskavo odkrili najmanj 70 prevozov odpadkov, ki so med drugim končali tudi na Krasu. Foto: PU Koper

BENETKE, KOPER > Na koprski policijski upravi so potrdili, da so njihovi kriminalisti sodelovali v omenjeni mednarodni preiskavi. Povedali so, da je minuli četrtek, 22. septembra, poveljstvo karabinjerjev za varstvo okolja v sodelovanju z Europolom in slovensko Policijo izvajalo zaključno akcijo obsežne preiskave nezakonitega odlaganja in pošiljanja odpadkov v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Operacijo s psevdonimom “Tower trash” je koordiniral okrožni direktorat za boj proti mafiji urada javnega tožilstva v Benetkah.

Hkrati so opravili 24 hišnih preiskav pri osumljencih in pri 12 podjetjih, za katera sumijo, da so v verigi preskrbe z odpadki delovala na različne načine – z nezakonito proizvodnjo, obdelavo in transportom odpadkov.

V preiskavi, ki je potekala med letoma 2019 in 2020, sta bila vpletena dva osumljena državljana Slovenije in podjetja s sedežem v Sloveniji. “Preiskava je omogočila identifikacijo in s tem zaustavitev nezakonite dejavnosti, ki jo je izvajala kriminalna združba tako, da je upravljala podjetja za predelavo odpadkov ter jih skladiščila v industrijske hale v Italiji, po tem pa nezakonito pošiljala v večjih količinah v Slovenijo, Hrvaško in Madžarsko. Pri pošiljanju odpadkov so uporabljali ponarejeno dokumentacijo,” so sporočili iz Policijske uprave Koper.

Odpadke so tudi v več pošiljkah prepeljali in odvrgli v naravi na območju Divače. V zvezi s tem so koprski kriminalisti v skupni preiskavi z varnostnimi organi Italije kazensko ovadili dve fizični osebi, državljana Italije in Slovenije, in dve pravni osebi z območja Kopra.

V skupni preiskavi je bilo dokazanih več kot 70 nezakonitih pošiljk odpadkov. Ugotovili so, da je bilo nezakonito odloženih približno 1700 ton odpadkov, s čimer si je združba pridobila protipravno premoženjsko korist več kot 400.000 evrov.

Po prepiru opazili smrdeča zabojnika

Preiskava se je začela med letoma 2019 in 2020. V tem času so ugotovili modus operandi članov združbe. Nezakonito naj bi prevažali in odlagali palete, usnjarske odpadke oziroma ostanke kož, gume, plastiko, mešane odpadke ... Najprej so jih nalagali v opuščenih industrijskih skladiščih v nekaterih italijanskih krajih, ki so jih med preiskavo zasegli. Gre za skladišča v krajih Borgo Veneto pri Padovi, Remanzacco pri Vidmu in v Tržiču. Skladovnice odpadkov naj bi prepeljali in odložili na lokacijah v Sloveniji, na Madžarskem in Hrvaškem.

V Italiji naj bi zaradi okoljskih kaznivih dejanj osumili več kot 20 ljudi, devet naj bi jih imelo ključno vlogo, med njimi naj bi se znašel tudi 35-letni moški iz Kopra.

Il Gazzettino je poročal, da so karabinjerji preiskavo začeli po vročem prepiru v opuščenem poslovnem objektu. Sprli naj bi se prav zaradi prevoza odpadkov. Prepir so karabinjerji kmalu pomirili, sta pa njihovo pozornost pritegnila zabojnika s smrdečim odpadnim materialom (ostanki kož oziroma usnjem). S prikritimi preiskovalnimi ukrepi so začeli spremljati dogajanje in sumljive prevoze.

Tovor nalagali v plasteh, na dnu je bil najbolj nevaren

Prisluškovali so telefonskim pogovorom domnevnih storilcev, nastavili kamere, sledili tovornjakom. Tako so prestregli tudi pogovore o tem, kam naj bi odpeljali nezakonite odpadke. Nekateri člani so bili zadolženi za novačenje prevoznikov in iskanje primernih lokacij za odvoz tovora.

Da bi se ob morebitnem nadzoru izognili težavam, so tovor na tovornjake nalagali v plasteh. Na vrhu so bili običajni neproblematični odpadki, na dnu pa najbolj nevarni.

Po lažni dokumentaciji naj bi bil tovor namenjen podjetju v Zagreb, ki se med drugim ukvarja z zbiranjem nevarnih odpadkov. A - kot so ugotovili slovenski policisti - do tja ni prišel. Odložili naj bi ga v gozdovih ali na kmetijskih terenih v Sloveniji, je poročal Il Gazzettino.


Najbolj brano