Grafit na Benečanki, škode za 10.000 evrov

Benečanka, simbol Pirana in obenem najstarejša ohranjena hiša na Tartinijevem trgu, je minuli konec tedna dobila grd, kar šest metrov dolg grafit. Odstranili ga bodo šele restavratorji, saj je barva prodrla v omet. Storilca varnostne kamere niso ujele.

Po prvi oceni povzročena škoda znaša 10.000  evrov. Foto: Sonja 
Ribolica
Po prvi oceni povzročena škoda znaša 10.000 evrov. Foto: Sonja Ribolica 

PIRAN > Velik grafit vijolične barve z napisom Aliens (Vesoljčki op. a.) so Pirančani opazili v nedeljo zjutraj, morebitno upanje, da so varnostne kamere zaznale storilca ali storilce, pa je kot pesek spolzelo med prsti, saj oko kamere vandala ni ujelo in je bojda viden le del njegovega hrbta. Storilci so tisto noč z manjšimi grafiti poleg Benečanke uničili še več bližnjih stavb.

Policija preiskuje kaznivo dejanje

Benečanka je last piranske občine in župan Đenio Zadković je v nedeljo zaradi kaznivega dejanja poškodovanja, odstranitve ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote, podal ustno ovadbo zoper neznanega storilca.

Preiskavo kaznivega dejanja so prevzeli kriminalisti Policijske uprave Koper. V piranski občini ocenjujejo, da materialna škoda znašala od 5000 do 10.000 evrov ter bo številka natančna, ko bo opravljena ocena sanacije. Zatem sledi čakanje na zavarovalnico in objava razpisa, na katerem bodo iskali mojstre, ki bodo stavbi vrnili dostojno podobo.

Omet v tradicionalni tehniki apnenega šprica

Zunanjost Benečanke je piranska občina obnovila leta 2016, dela je izvajala družba Gnom, ki deluje na področju varovanja kulturne dediščine, zavod za varstvo kulturne dediščine pa je določil, naj namesto prepoznavne rdeče uporabijo svetlo barvo. Hišo so v rdečo prebarvali šele sredi 20. stoletja, prej je bila prav tako svetla, kar so dokazali z analizo najdenega originalnega ometa.

Omet kremasto bež barve je družba Gnom naredila v tradicionalni tehniki apnenega šprica, v katerega je za barvni odtenek primešan opečnat prah. In če se kdo sprašuje, zakaj že včeraj ni občina naročila pleskarjem, naj prebarvajo uničeno fasado Benečanke, je odgovor preprost: popravila se lahko lotijo samo restavratorji.

Teden dni za popravilo

“Ni mi vseeno, da je Benečanka uničena. Vsi se spomnimo, koliko polemik je sprožila izbira barve, s kakšnimi ovirami smo se srečevali in zagotovo smo se ob tem na stavbo tudi navezali. Že takrat so mi govorili, da bodo na fasadi kot iz nekakšnega protesta kmalu vidni grafiti, pa je stavba brez njih zdržala šest let. In ko grafite vidim sedaj, priznam, da me boli srce,” nam je povedal Jože Drešar, direktor družbe Gnom, ki je uničeno Benečanko zaenkrat videl le prek fotografij.

“Kdor bo dobil nalogo, da popravi uničeno fasado, bo najprej skušal grafit očistiti s topili. Morda bo uspešen, morda bo potrebno odstraniti omet le deloma. Najprej je potrebno rešiti birokratske postopke, ko pa bo na vrsti popravilo, bo restavratorjem vzelo največ teden dni časa,” je še pojasnil Jože Drešar.

Najpomembnejši spomenik iz obdobja beneške gotike

“Benečanka je najpomembnejši kulturni spomenik iz obdobja beneške gotike pri nas, a o njej pravzaprav zelo malo vemo,” nam je pred šestimi leti ob njeni prenovi dejal Samo Štefanac, profesor umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Grb na njenem pročelju, v katerega je vgraviran napis “Lasa pur dir” (Naj se govori), pripada družini Del Bello iz Padove - eden od njenih članov je bil leta 1430 pokopan v Piranu. Starodavna piranska legenda pa dodaja, da se je mlada Pirančanka zaljubila v bogatega beneškega trgovca, on pa ji je v znak ljubezni v mestu zgradil hišo - Benečanko.

Foto: Sonja Ribolica


Najbolj brano