Bo oprostilna sodba za Bavčarja obveljala?

Senat koprskih višjih sodnikov bo v četrtek že drugič presojal pritožbo na sodbo Igorju Bavčarju in Miroslavu Golobiću. Tokrat bodo tehtali pritožbo specializiranega državnega tožilstva na oprostilno sodbo. Pred tremi leti in pol so višji sodniki že razveljavili obsodilno sodbo v tej zadevi.

Igor  Bavčar  Foto: Igor Napast
Igor Bavčar  Foto: Igor Napast

KOPER > Državna tožilka Mateja Jadrič Zajec je pritožbo napovedala že marca lani po končanem sojenju zaradi spornega posla z delnicami Intereurope in oškodovanja Istrabenza, ki se je za Igorja Bavčarja, nekdanjega prvega moža Istrabenza, in Miroslava Golubića, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holding, končalo z oprostilno sodbo. Štiri leta pred tem je senat v drugačni sestavi Bavčarju po prvem sojenju prisodil dve leti zapora, Golubiču pa štiri mesece manj.

Državna tožilka iz specializiranega tožilstva je tudi po ponovljenem sojenju za oba obtožena predlagala enako kazen kot po prvem procesu - za Bavčarja dve leti in pol zapora, za Golubića dve leti zapora. Obramba pa je v zaključnih besedah poudarila, da kaznivega dejanja, pri katerem je tožilstvo vztrajalo, sploh ni bilo.

V ozadju lastniški prevzem Istrabenza?

Motiv za škodljiv posel je bil po prepričanju tožilstva v povezanosti Maksime Holding in Igorja Bavčarja, ki je prek nje poskušal postati večinski lastnik Istrabenza. Bavčar pa naj bi Maksimo Holding lastniško obvladoval prek družbe FB Investicije.

V enem dnevu za 3,7 milijona evrov škode?

Istrabenz je, spomnimo, sveženj delnic Intereurope (skupno 287.993 delnic) julija 2007 prodal Banki Celje za 13,8 milijona evrov, Banka Celje pa je isti dan za te delnice sklenila pogodbo z Maksimo Holding za 14,12 milijona evrov. Kupnino bi morala nakazati decembra 2007, a je takrat v posel spet vstopil Istrabenz. Borzna vrednost delnice Intereurope je takrat padla (z 49 na 38 evrov), Istrabenz pa je za paket delnic odštel 14,1 milijona evrov.

Po obtožbi je Maksima Holding izstopila iz škodljivega posla, Istrabenz pa je istega dne delnice spet prodal Banki Celje, in sicer za 10,36 milijona evrov. Bavčar naj bi po prepričanju tožilstva vedel, da bo Istrabenz delnice močno preplačal, v enem samem dnevu naj bi pridelal 3,7 milijona evrov izgube. Maksimi Holding pa naj bi pridobil za 3,1 milijona evrov nezakonitega zaslužka.

Senat: šlo je za kreditiranje Istrabenza

Senat je po zaslišanju prič in izvedenke (na prvem sojenju sodišče ni postavilo izvedenca) ugotovil, da je šlo pri sklepanju pogodb z delnicami Intereurope za repo pogodbe in da se je Istrabenz obvezal, da bo sveženj delnic odkupil nazaj. Maksima Holding je bila garant, da bo nekdo te delnice odkupil nazaj, je pojasnila sodnica Meri Mikac, pri čemer pa je bila njihova cena odvisna od gibanja na borznem trgu.

Kot je trdila obramba, naj bi šlo za kreditiranje Istrabenza, ki si je na tak način pri Banki Celje zagotovil denar, s katerim so v letu 2007 nameravali kupiti delnice Petrola. V bilanci pa so imeli že preveč kreditov. Sodnica je še spomnila, da je Istrabenz junija leta 2008 te delnice spet odkupil.

“Ne moremo reči, da je nekdo namenoma, z direktnim naklepom želel oškodovati Istrabenz,” je razloge za oprostilno sodbo utemeljila sodnica Meri Mikac. “Teorija, da je hotel Igor Bavčar namerno oškodovati Istrabenz in pridobiti korist Maksimi Holding, zvodeni,” je še dodala.

Bavčar epiloga lani ni komentiral. S še ne pravnomočnim razpletom je bila zadovoljna odvetnica Anka Kozamernik, ki zagovarja Golubića. Poudarila je, da so isto tezo zagovarjali že od vsega začetka in da bi se zato lahko zadeva že prej tako končala. Kmalu pa bo znano, ali bo takšna sodba obveljala.


Najbolj brano