Slovenski ponos, a tudi obžalovanje

Morda pa se zgodovina res ponavlja. Pred 24 leti so bili slovenski nogometaši po vodstvu s 3:0 in z igralcem več na pragu zmage proti tedanji Zvezni republiki Jugoslaviji, ki sta jo tvorili Srbija in Črna gora. Naposled so se morali zadovoljiti s točko, ki so jo po razvoju dogodkov sprejeli s stisnjenimi zobmi. Tako je bilo tudi danes, ko sta se Slovenija in Srbija brez Črne gore vrnili na prvenstvo stare celine po skoraj četrt stoletja. Nemara je bil razplet še bolj grenak.

Slovenija bi si namreč s tremi točkami, ki jih je držala v nogah do zadnje akcije oziroma zadnjega kota na tekmi, praktično odprla vrata osmine finala. V četrtem nastopu na velikih tekmovanjih slovenski nogometaši namreč lovijo še en reprezentančni mejnik: uvrstitev v izločilne boje. Danes so jim bili v imenitnem ozračju arene v Münchnu preklemano blizu. Torkov dvoboj s favorizirano Anglijo bi bil tako češnja na torti. Slovenski privrženci pa bi že preigravali kombinacije, ki bi dale bolj ali manj želenega tekmeca v osmini finala s posledično še enim navijaškim romanjem v Nemčijo.

Pokazali so predstavo, na katero s(m)o lahko ponosni. Slovenska izbrana vrsta ni čakala na prvo potezo Srbije. Nasprotno. Presenečenega tekmeca je stisnila v kot.

Nogomet res piše posebne zgodbe, ki nimajo vedno srečnega konca. Pred 14 leti na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki je bila Slovenija prav tako na pragu uvrstitve v osmino finala, potem ko je na drugem dvoboju skupinskega dela že vodila z 2:0 proti Združenim državam Amerike, ki so naposled iztržile točko. Slovenija pa se je za konec predtekmovanja pomerila z Anglijo, ki je stežka zmagala. Tudi v Nemčiji bodo sklepni tekmec Angleži in na dlani je, da bo morala Slovenija na evropskem prvenstvu ohraniti neporaženost, če že ne zmagati, kar bi bilo prvovrstno presenečenje. Tudi ob dejstvu, da so izbranci Matjaža Keka na uvodnih dveh tekmah porabili že precej moči. Telesnih in čustvenih.

Navkljub obžalovanju današnjega razvoja dogodkov pa so se slovenski nogometaši lahko z dvignjeno glavo in ob aplavzu rekordnega števila privržencev iz domovine vrnili v svojo nemško bazo. Pokazali so predstavo, na katero s(m)o lahko ponosni. Slovenska izbrana vrsta ni čakala na prvo potezo Srbije. Nasprotno. Presenečenega tekmeca je stisnila v kot in bi si po prikazanem (in priložnostih) že po prvem polčasu zaslužila vodstvo. Pomenljivo je, da je slovenski gol v nadaljevanju zrežirala naveza igralcev, ki je v pretekli sezoni igrala v domačem prvenstvu. Morda bi lahko v končnici tekme priložnost dobil še kdo s slovenske scene, a to so ugibanja, ki dajejo čar nogometu. Prav tako zadetek, ki ga je v drugem polčasu Srbija vztrajno lovila ter z njim ostala v igri za napredovanje. Kot tudi Slovenija.


Preberite še


Najbolj brano