Tradicija s pridihom sodobnosti

Praznik sv. Nazarija, zavetnika mesta Koper, je v preteklosti mesto slavilo z razkošno procesijo. Ob 1500-letnici mesta bo letos praznovanje ponovno oživelo. Tradicija bo oplemenitena s pridihom sodobnosti.

Prikaz procesije. Avtor fotografije: Libero Pizzarello, Vir: Zasebna zbirka Sergia Sergasa. Foto: Libero Pizzarello
Prikaz procesije. Avtor fotografije: Libero Pizzarello, Vir: Zasebna zbirka Sergia Sergasa. Foto: Libero Pizzarello

Med številnimi verskimi osebnostmi, ki so vtisnile pečat zgodovini našega mesta, izstopa lik zavetnika Kopra, sv. Nazarija. Domnevno je bil sveti Nazarij leta 524 posvečen za prvega koprskega škofa. Starodavni kult škofa Nazarija se je razvil v dolgoživo tradicijo. Praznik zavetnika je 19. junij, dan, ko je mesto svojega patrona slavilo z razkošno procesijo. Razširjen ljudski kult in verska predanost sta skozi stoletja prerasla v množičen vseljudski dogodek, ki so ga spremljale veličastne priprave. Podobe procesije iz preteklega stoletja so ohranjene v fotografskem gradivu koprskega fotografa Libera Pizzarela, ki je kot poklicni fotograf deloval v Kopru med obema vojnama.

Na ta prazničen dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za “klasje sv. Nazarija”, in njen poseben vonj je dal prazničen pečat mestu. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo “bussolaije”. Na ta dan je potekal tudi sejem sv. Nazarija in procesija po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami. Letos bo Koper ta pomemben dogodek in bogato tradicijo ponovno obudil.

Koper bo v času praznovanja sv. Nazarija zaživel v sijaju svoje zgodovine, tradicije in prihodnosti.

Sejem sv. Nazarija

Praznično vzdušje v mestu bomo poustvarili v soboto, 15. in nedeljo, 16. junija, na Prešernovem trgu med 9. in 17. uro. Sobotno dogajanje bo povezalo sodobnega človeka in naravo, medtem ko bosta v nedeljo v ospredju istrska tradicija in kultura. V sklopu sejma se bodo predstavile krajevne skupnosti, turistična in druga društva Mestne občine Koper. Sprehod med stojnicami bo ponudil unikatne izdelke domače obrti, ki odsevajo bogato kulturo in tradicijo našega mesta.

Procesija po mestnih ulicah

Praznik sv. Nazarija bomo ponovno praznovali več dni. V soboto, 15. junija, bo v Stolnici Marijinega vnebovzetja slavnostni koncert sakralne glasbe. V nedeljo bomo obudili procesijo z izhodiščem na Gortanovem trgu ob 9.30. Sprevod bo svojo pot nadaljeval po Pristaniški, Kidričevi ulici vse do Titovega trga ter se zaključil v stolnici s sveto mašo v čast svetemu Nazariju. Procesijo bo spremljal Pihalni orkester Koper. Po sveti maši bo na Titovem trgu zaigrala skupina Mužika sv. Lazar iz Boršta, ki bo obiskovalce tudi pospremila na Prešernov trg, kjer bo obujen nekdaj tradicionalen sejem sv. Nazarija.

Vrhunec praznovanja

Posebno doživetje za občanke in občane MOK in obiskovalce bo nedvomno na predvečer samega praznika sv. Nazarija, ko bo pročelje Pretorske palače osvetljeno z zgodovino Kopra. Mestna lepotica se bo preobrazila v platno za video mapiranje z glasbeno spremljavo. Obiskovalci bodo lahko v torek, 18. junija, ob 22. uri s Titovega trga občudovali Pretorsko palačo. Skozi svetlobne in zvočne efekte bodo na edinstven način doživeli zgodovino mesta Koper. Torkov večer pa prinaša tudi odprtje razstave in večernice. Ob 19. uri bo v Palači Gravisi in Palači Tarsija otvoritev razstave sv. Nazarija, ki jo pripravlja Italijansko središče Carlo Combi Koper v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper. Ob 21. uri bodo v koprski stolnici večernice.

Vabljeni občani, občanke in obiskovalci, da se pridružite praznovanju. Koper bo v času praznovanja zaživel v sijaju svoje zgodovine, tradicije in prihodnosti.


Najbolj brano