Kdo se je resno lotil evropskih volitev

Da, premik je bil, a ne takšen, kot so ga napovedovali in ga pričakovali. Tako v Sloveniji kot na evropski ravni je desnica napredovala, a tokratne evropske volitve ne pomenijo nekega dramatičnega preloma. Glavna razmerja med političnimi skupinami so nekoliko nagnjena na desno, a v bistvu podobna kot doslej. Še vedno je namreč najbolj verjetna neformalna koalicija med Ljudsko stranko, socialisti in liberalci, ki bo postavila predsednico (ali predsednika) evropske komisije, saj je dobila dovolj mandatov. Zagotovo pa zeleni prehod v Evropski uniji ne bo takšen, kot je bil mišljen v zadnjih letih in tudi do prihoda nezakonitih migrantov Evropa ne bo več velikodušna. To je pravzaprav glavno sporočilo evropskih volitev.

Tudi slovenski rezultati so tokrat v sozvočju s sosednjimi državami. SDS se je med vsemi strankami najbolj resno in profesionalno lotila evropskih volitev, zato je bila tudi nagrajena z odličnim rezultatom. A se je tudi izkazalo, da Janez Janša ne more biti povezovalni člen za morebitno desno vlado. Povsem preprosto zato, ker že s svojo pojavnostjo vzbuja odpor med volilci, ki se angažirajo samo zato, da bi mu preprečili nov naskok na oblast. Hkrati pa vse bolj izgublja stik s slovenskimi volilci, kar se je pokazalo pri nerazumnem trošenju energije za nepriznanje Palestine ali pa nasprotovanju uvedbi preferenčnega glasu. Ob SDS je iskreno zadovoljen lahko samo še Vladimir Prebilič, pa še on je zaostal za svojim rezultatom na predsedniških volitvah. Bolj kot na novega izzivalca Janše na naslednjih volitvah spominja na Igorja Šoltesa, ki se je leta 2014 s samostojnim projektom prebil v evropski parlament, nato pa se “izgubil” v Bruslju. Izvolitev Prebiliča kar ustreza Golobu, ker na levi sredini ne bo imel pravega konkurenta.

Tako v Sloveniji kot na evropski ravni je desnica napredovala, a tokratne evropske volitve ne pomenijo nekega dramatičnega preloma.

Vladna koalicija je doživela poraz. Morda lahko razumemo fasade nasmeškov iz Gibanja Svoboda in igranja zmagovalcev, a za zaprtimi vrati si bodo akterji največje vladne stranke na čelu z Golobom morali pogledati v oči. V primerjavi s parlamentarnimi volitvami so izgubili dve tretjini volilnega telesa. Razlog je zgolj in samo slabo in neučinkovito vladanje, ki je državo pripeljalo na rob kaosa, ob tem pa se je Svoboda še izrazito podcenjevalno lotila evropskih volitev in se ob tem sprenevedala, da je sestavila “najboljšo listo”! Tudi jokerja na volilno udeležbo, ko so evropsko kampanjo pomešali s posvetovalnimi referendumi in Palestino, čez dve leti ne bodo mogli več vložiti.

A kljub slabemu rezultatu obstoj vladne koalicije ni ogrožen. Parlamentarna večina je trdna, njeni poslanci pa vedno bolj motivirani, da svojo plačo dobivajo do konca mandata.


Preberite še


Najbolj brano