Vse naše Rogaške

Nogometne sezone s finalom pokala še ni konec, saj bodo še do konca tedna tekmovali v nekaterih nižjih članskih in ligah mlajših selekcij, zato se bo odločanje o sestavi članskih lig v prihodnji sezoni zavleklo v junij.

Za to je “kriva” Rogaška, ki je bila v dobrem in slabem najbolj izpostavljen klub minule sezone. Kljub tekmovalnemu uspehu tvega izbris iz slovenskega nogometnega zemljevida, saj je vprašljiv celo njen nov začetek v najnižji ligi. Rogaška je tik pred finalom nogometnega pokala dokončno ostala brez prvoligaške licence za prihodnjo sezono, čeprav je na igrišču potrjen obstanek nadgradila s pokalno lovoriko. Če bi imeli v Rogaški Slatini le malo zdrave pameti in v klubskih pisarnah urejene vsaj osnovne stvari, bi ji letošnji uspeh, skupaj s prodajo igralcev, zapolnil celoten proračun prihodnje sezone.

Kaj nam je sicer povedala minula sezona? Da se je desetčlanska prva liga razdelila na dve ligi, bogato in tisto na meji revščine in da se je razcvet druge lige končal.

Brezpredmetno in populistično je valjenje krivde na druge. V prvi ligi so in še bodo igrali prav tako majhni klubi, ki pa so kljub finančnim in kadrovskim zagatam nekako le poskrbeli, da so se držali pravil, česar se v Rogaški niso. Jeseni so si sicer v boju (predvsem) s sodniško organizacijo in deloma z nogometno zvezo nabrali precej simpatij. Z robatim pristopom so celo naši samovšečni sodniški organizacij vsaj malo prišli do živega, da je bilo spomladi splošno gledano sojenje boljše. Ne le za Rogaško.

V finalu pokala je Rogaška po enajstmetrovkah ugnala Gorico, za katero je bila to le pika na i neuspešne sezone, v kateri se je potegovala za prvo ligo, bila blizu pokalne lovorike, slednjič pa ostala praznih rok in v slabem vzdušju po netaktni menjavi trenerja Mirana Srebrniča. Upanje na prvo ligo še tli, kajti če bi se Nafta in Beltinci odpovedali napredovanju, bi v prvo ligo šla Gorica. Boljše kaže za sežanski Tabor, ki si je na igrišču zaslužil izpad v tretjo ligo, a se upravičeno nadeja vrnitve med drugoligaše s povabilom. Drugo vprašanje je, če ga bo to darilo kaj izučilo.

Kaj nam je sicer povedala minula sezona? Da se je desetčlanska prva liga razdelila na dve skupini, bogato in tisto na meji revščine, da je bilo pravilo o doma vzgojenih igralcih strel v prazno in je povzročilo nemalo slabe volje in tudi kaosa. Nekaterim, ki slabo poznajo realnost večine klubov, se sicer zdi, da večjih težav ni, a te so. In to precejšnje. Razcvet druge lige po širitvi na 16 klubov se je končal, letos je bila finančno podhranjena, kot že dolgo ne. Le kdo bi nekaj let vlagal denar v tekmovanje, kjer je pretočnost v prvo ligo minimalna? Napredek bi že bil, ko bi lahko v prvo ligo neposredno napredovala dva kluba. Sicer bo v drugi ligi v prihodnje še več (milo rečeno) čudnih rezultatov, kot jih je bilo v zadnjih krogih sezone.


Preberite še


Najbolj brano