Kako očistiti žar? Praviloma bosta dovolj že dve sestavini za čiščenje

Jedi z žara so poslastica spomladanskih in poletnih zabav, te pa se rade zavlečejo še v toplo jesen. A za dober užitek potrebujemo tudi žar, ki ga je včasih težko očistiti. Spoznajte nekatere trike.

Sezona žarjenja se je začela, zato pripravite žar za uporabo čez vse leto. Foto: Profimedia
Sezona žarjenja se je začela, zato pripravite žar za uporabo čez vse leto. Foto: Profimedia

Jedi z žara so gotovo zdrava izbira, nedvomno pa odlična ideja za piknike in druženje s prijatelji, sorodniki ter znanci. Da boste v peki in druženju zares uživali, boste morali poskrbeti tudi za žar, saj bo le očiščen pravo zagotovilo za okusne dobrote. Spoznajte nekatere priročne trike, s katerimi bo vaš žar hitro in preprosto spet čist.

Če želite žar še dolgo uporabljati ter pripravljati okusno in zdravo hrano, bo treba začeti pri osnovah. Če je žar ostal umazan od prejšnje peke, se morate čiščenja lotiti od začetka. Naj prej očistite posodo, ki služi kot gorišče. Odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala ter dimila meso, zelenjavo in sir. Lesni pepel je čistilo, s katerim lahko brezhibno očistite rešetko in kovinske stranice ter ostale dele žara. Tako boste preprosto odstranili tudi mastne madeže in žaru povrnili sijaj.

Kis in soda bikarbona

Dve skodelici alkoholnega kisa zmešajte s sodo bikarbono, nanesite na rešetko in druge dele žara ter pustite delovati čez noč. Nato podrgnite po trdovratnih madežih in sperite z vodo.

Če je od prejšnje peke ostala umazana tudi rešetka, zavihajte rokave. Zdaj, ko je okovje žara očiščeno, je čas, da ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a zagotovite dotok zraka. Pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala. Nato rešetko snemite z žara in jo dobro očistite z žična to krtačo. Če je nimate, uporabite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetki. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta drugače kriva za prasketanje ognja in “žoltast” okus jedi. Rešetko nato ohladite. Iz finega pepela in nekaj vode naredite gosto pasto, s katero premažite celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Pepel bo poskrbel, da boste lažje odstranili tiste ostanke, ki jih ogenj ni uspel uničiti. Rešetko le še operite z mlačno vodo in osušite. Pred vnovično uporabo jo premažite z maščobo.

Kis in čebula

To naj bi bila zmagovalna kombinacija. Rešetko ali ploščo najprej polijte z belim kisom, da se maščoba začne topiti, nato pa vzemite polovico čebule in z njo postrgajte maščobo.


Najbolj brano