Pašta Fešta: Tona pašte na več kot 20 različnih načinov za lačne in za sladokusce (FOTO)

Jajčni rezanci z omako iz limone in mete, pašta za lačne - s preizkušeno 'šalšo' ali po bolonjsko, ocvrti peresniki z amareti, čokolado in lešniki, njoki z ragujem iz divjega prašiča, sveže testenine iz pšenice durum s pehtranom in ragujem, pirini tortelini v italijansko-japonski fuziji, ravioli žlahtni siri z vampi, dimljeno postrvji in lešniki, burjata, polnjena s pašto, pestom iz čemaža in albuminsko skuto, ajdovi ravioli z omako iz polente in zelišč, rezanci s pestim osočnika in tuno, kapeleti s šparglji, parmezanovo peno in hrustljavim pršutom in še marsikaj so danes od 11. ure naprej ponujale stojnice na največjem festivalu testenin v Sloveniji - Pašta Fešti v Ajdovščini.

AJDOVŠČINA > Po lanski izvedbi Pašta Fešte, ki je na Lavričev trg privabila večtisočglavo množico in postregla z več kot 700 kilogrami testenin, sta organizatorja prireditve – Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte za letos napovedala še boljšo in večjo ponudbo, pripravili in razdelili naj bi več kot tono testenin. Ali jim je to uspelo, bo znano v prihodnjih dneh, raznovrstne jedi, ki jih je ponujalo več kot 20 gostincev, med njimi tudi Masterchefi in Michelinovi kuharski šefi, pa so prepričali tudi tiste, ki sicer niso pravi paštoljubci. Ljubiteljev pašte pa je bilo v Ajdovščini danes res veliko saj, kot so poudarjali, pašte ni nikoli preveč. Če ti jo postrežejo taki mojstri, kot so svetovni podprvak v kuhanju testenin Matjaž Cotič, nosilec Michelinove zvezdice Jorg Zupan, šef restavracije Strelec Igor Jagodic, vrhunska mojstrica Julijana Krapež, Mojmir Šiftar, Adam Šerc, Sara Rutar, kuharji iz Bistro Štorja, Gostilne Krhne, Restavracije Grad Kromberk, Eko turizem Hudičevec, Vilinski vrt, Hiša Marica, Tavarneta, Penzion Sinji vrh, ekipa Hubertus, Društvo ljubiteljev pašte, Karim Merdjadi s sladkarijami in druga znana imena, pa se je pašti sploh težko upreti.

Festival je postregel tudi s finalnim tekmovanjem osnovnošolskih ekip za naziv Mlinochef, v katerem so se pomerile štiri ekipe, Petra in Karolina iz OŠ Sečovlje, Šturski gurmanki iz OŠ Šturje, Vogrinki iz OŠ Ivana Roba Šempeter in Pomladni Šturki, prav tako iz OŠ Šturje, ki sta z rezanci z omako iz limone in mete najbolj prepričali strokovno komisijo. Za veselo vzdušje so skrbeli voditelj Iztok Gustinčič, Pihalni orkester Vrhpolje, skupina Ne joči pevec, lajnarka Majda Marinšek Milavec, občinstvo pa je s toplim aplavzom nagradilo tudi ajdovske mlinarke - ekipo Ženskega rokometnega kluba Mlinotest, ki je sezono zaključila z naslovoma pokalnih prvakinj in državnih podprvakinj.


Najbolj brano