Pravica, ki živi le na papirju, je krivica

Pravica, do katere ni mogoče priti pravočasno, je krivica. To smo ob problematiki dolgotrajne oskrbe nekoč že zapisali in - še vedno drži! Ljudje, ki bi radi postali oskrbovalci svojih obnemoglih družinskih članov, še vedno čakajo na odločbe centrov za socialno delo.

Odločbe naj bi začele prihajati kmalu; najprej jih bodo dobili tisti, ki jim je Zpizova komisija že izrekla pozitivno mnenje in so zdaj obtičali v kolesju čakanja na to, da so pristojni vzpostavili še informacijski sistem, ki omogoča pridobitev podatkov o tem, ali že prejemajo katero od primerljivih pravic. Ko bodo dobili odločbo, bo nekaj časa vzela še priprava osebnih načrtov, tako da bo od oddaje vloge do pridobitve dejanske pravice do oskrbovalca družinskega člana minilo vsaj pol leta.

Predvsem pa se nam je zdaj bati, da bo trditev o pravici, ki se lahko spremeni v svoje nasprotje, v bodoče držala le še bolj.

Sistem je nov, naval prosilcev na začetku največji, postopki pa za tiste, ki morajo sistem najprej vzpostaviti, da bi ga lahko izvajali, niso enostavni, na očitke, da vse skupaj traja predolgo, odgovarjajo na ministrstvu za solidarno prihodnost.

Tiste, ki za svoje bližnje nujno rabijo pomoč in po šestih mesecih čakanja na odločbo vedno bolj nestrpno kličejo na centre za socialno delo, verjetno bolj malo brigajo politične peripetije, ki smo jih spremljali ob sprejemanju zakona o dolgotrajni oskrbi. Briga jih pravica; ne leva, ne desna, ampak premočrtna, zapisana in obljubljena na papirju, ki pa je še vedno ni od nikoder!

Ostale pa velja vseeno spomniti na pestre politične čase: koalicija z Levico na čelu je trdila, da je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je sprejela Janševa vlada, na terenu neizvedljiv in da ljudem obljublja stvari, ki jih ne bo mogoče uresničiti. Ne brez zapletov in polen pod noge, ki so jih dobivali iz opozicije, je koalicija uspela uveljaviti zamik začetka izvajanja nekaterih zakonskih pravic, ministrstvo pa si je kupilo nekaj časa, ko bi lahko pripravilo vse potrebno, da se po uveljavitvi pravice do oskrbovalca družinskega člana ne bi še pol leta opotekali.

Predvsem pa se nam je zdaj bati, da bo trditev o pravici, ki se lahko spremeni v svoje nasprotje, v bodoče držala le še bolj. Tako zaradi šepave implementacije, ki bi se lahko ponovila tudi pri postopnem uvajanju vseh ostalih pravic iz zakona o dolgotrajni oskrbi - med njimi so pravica do dolgotrajne oskrbe na domu, e-oskrba, storitve za krepitev in ohranjanje samostojnosti, denarni prejemek - kot zaradi dejstva, da je delavcev v socialnem varstvu, ki bi bili pripravljeni izvajati vse naštete pravice, vedno manj.


Preberite še


Najbolj brano