Prvi korak storjen, zdaj pa še manjši

Kljub vsej skepsi in zavisti pri konkurenci je bil danes storjen prvi korak k vzpostavitvi medicinskega študija v Istri. Hkrati pa je bil to najtežji oziroma najdaljši korak, saj je dolgoletna želja okolja, tukajšnjih bolnišnic in univerze naletela na odobravanje državne oblasti, ki je prižgala zeleno luč in tudi dejansko (beri: z denarjem) podprla projekt.

Da, pridobitev študija medicine je za Istro pozitivna zadeva. Prav tako je to dobra stvar za državo Slovenijo in predvsem za zdravstveni sistem, ki vsem na očeh razpada pri živem telesu. Seveda je res, da pridobitev tretjega centra za študij medicine v naslednjem desetletju v nikakršni meri ne bo vplivala na čakalne dobe in dostopnost zdravstvenih storitev, in tudi način predstavitve ideje v javnosti je bil malce nenavaden, saj je predsednik vlade nov študij napovedal ob robu odgovora na vprašanje koalicijske poslanke o zdravstveni politiki. Glede na to, da je slavnostni podpis pogodbe motil otroški živžav na Titovem trgu v organizaciji koprske občine, najbrž podrobnega načrtovanja tega dogodka sploh ni bilo. A pri Golobu smo se že navadili na nenavadnosti.

Vsaj danes je bilo v Armeriji čutiti enotnost in zadovoljstvo vseh deležnikov, ki vplivajo na to zgodbo, kar daje slutiti, da projekt ne bo doživel spotikanj.

Vsaj danes je bilo v Armeriji, srednjeveški beneški palači, čutiti enotnost in zadovoljstvo vseh deležnikov, ki vplivajo na to zgodbo. Ob državnih funkcionarjih je bila prisotna četverica istrskih županov, vsi poslanci iz te regije, direktorji zdravstvenih ustanov, tudi pomembna delegacija z Goriškega (ne samo premier), kar daje slutiti, da projekt ne bo doživel spotikanj.

Glavne kritike konkurentov in drugih, ki ne verjamejo v projekt širjenja izobraževanja zdravnikov, so usmerjene v ne dovolj kakovostno kadrovsko zasedbo predavateljev in v odsotnost lokalnega kliničnega okolja. A je že zdaj na tem območju kar nekaj strokovnjakov in raziskovalcev na področju medicine, manjkajoče bodo dobili iz Ljubljane ali pa iz mednarodnega okolja, v katerega je vpeta Univerza na Primorskem. Ob tem ne gre pozabiti, da bo leta 2027 potekalo izobraževanje zgolj v prvem letniku. Skeptike velja opozoriti, da so povsem iste argumente uporabljali pred 20 leti zoper ustanovitev medicinske fakultete v Mariboru. In podobno je bilo pred 13 leti ob ustanavljanju inštituta Innorenew, pa ob umestitvi študija biopsihologije na koprskem Famnitu ali ob vzpostavitvi študija zgodovine, slovenistike, filozofije v Kopru. Da imamo tega v Sloveniji dovolj in ne potrebujemo, so bili argumenti. A je čas pokazal nasprotno!

Vedno pa je na mestu opozorilo, da je Univerza na Primorskem za zdaj zgolj dobila možnost za ustanovitev študija medicine, od nje same pa je odvisno, ali jo bo izkoristila. Glede na drznost, ki jo je doslej izkazovala primorska univerza, ni vrag, da bo preskočila še teh nekaj ovir.


Preberite še


Najbolj brano