Nadaljujejo se prizadevanja za sanacijo Partizanske bolnice Franja

Poslanska skupina Socialnih demokratov (SD) je na ministrico za kulturo ter ministra za naravne vire in prostor naslovila pobudo v zvezi s celovito obnovo Partizanske bolnice Franja po lanski ujmi. S tem se je pridružila prizadevanjem tistih, ki že dlje časa opozarjajo na nujnost reševanja problematike, povezane z bolnico Franja.

 Foto: ZVB NOB Brežice
Foto: ZVB NOB Brežice

CERKNO > Kot so zapisali pri SD, je bolnica Franja veliko več kot zgolj partizanska bolnica iz časa narodnoosvobodilnega boja. "Gre za simbol humanosti, človečnosti in požrtvovalnosti posameznic in posameznikov, ki so tvegali svoje življenje za boj proti okupatorju. Simbol, ki domuje in vedno bo v soteski Pasice."

Spomnili so na predlog ministrice za kulturo Aste Vrečko, da bi se objekte zgodovinskega pomena premaknilo iz soteske Pasice ter ob tem poudarili, da gre za objekt tako nacionalnega ter regionalnega kot tudi lokalnega pomena. Zato podpirajo apele Cerkljank in Cerkljanov za ohranitev bolnice na prvotni lokaciji.

Menijo, da od lanskoletne ujme ni bila deležna primerne pozornosti. Ministrico Vrečko ter ministra za naravne vire in prostor Jožeta Novaka zato pozivajo, da vlada po zgledu iz leta 2007 ustanovi odbor za sanacijo Partizanske bolnice Franja in zagotovi celovito obnovo kulturne dediščine.

Predsednik ustanove Bazoviški junaki Marko Bidovec je sicer že aprila pozval vlado, naj po hitrem postopku v DZ vloži interventni zakon za sanacijo tega spomenika z Unescovega seznama.

Sredi maja je Bidovec ponovno opozoril, da je v zvezi z bolnico potrebno ukrepanje. Pozval je vlado ter ministrstva za kulturo, finance ter naravne vire in prostor, "da, vsak v okviru svojih pristojnosti in dolžnosti do ohranitve tega svetovnega simbola človeške humanosti, nemudoma pristopijo k celoviti sanaciji".

Kot je zapisal, apel velja, kot prvi korak k celoviti sanaciji, ministru Novaku, da takoj podpiše naročilnico za izvedbo čiščenja nanosov skalovja, ujetega v zaščitne žične pregrade nad samo bolnico Franja, ter da se ta prva nujna dela čiščenja naplavin izvede zares hitro preko področnih enot alpinističnih društev severne Primorske. Izrazil je tudi ostro nasprotovanje predlogu o selitvi bolnice na drugo lokacijo.

Župan pozdravil Bidovčev doprinos

Župan Občine Cerkno Gašper Uršič je v odzivu na Bidovčev poziv izrazil hvaležnost za njegov doprinos k pospešitvi sanacije Partizanske bolnice Franja ter med potrebnimi aktivnostmi izpostavil zagotovitev sistemskega financiranja za čiščenje pregrad in zadrževalnikov iz državnega proračuna, saj občinski proračun in vstopnina ne pokrivata stroškov vzdrževanja, ter prenos lastništva območja iz občine na državno raven.

Poudaril je, da bolnica Franja spada izključno v sotesko Pasice ter da kakršen koli premik ali prezentacija drugje za lokalno skupnost ni sprejemljiva. "Sploh če razmišljamo v razmerju investicije, ki je potrebna za samo zaščito območja, ki hkrati ščiti pred naravnimi ujmami tudi cerkljansko dolino, in minimalnim stroškom, ki je potreben za samo sanacijo barak," je zapisal.

Njegova prizadevanja in prizadevanja vseh, ki že dlje časa opozarjajo na nujnost reševanja problematike, povezane z bolnico Franja, je podprl tudi župan Občine Idrija Tomaž Vencelj. Kot je zapisal, je trenutno stanje izredno zaskrbljujoče, saj ne gre le za čakanje na nujno izvedbo sanacije objektov, temveč je potrebno njihovo upravljanje in s tem vzdrževanje sistemsko urediti.

Podprl je prizadevanja, da se interventno sprejme zakon o Partizanski bolnici Franja, "s katerim se lastništvo tega spomenika prenese na državo, ki edina lahko zagotavlja tako strokovno kot finančno podporo za vzdrževanje".

V soboto, 22. junija, pa Mestni muzej Idrija, Občina Cerkno in Zavod za turizem Cerkno vabijo na dobrodelni koncert pevskih zborov Bratje, zapojmo! na Glavnem trgu v Cerknem v podporo Partizanski bolnici Franja. S koncertom želijo opozoriti na pomen ohranjanja bolnice kot edinstvenega spomenika humanosti državnega in evropskega pomena ter zbrati donatorska sredstva za obnovo.


Najbolj brano